A megállapodás értelmében mintegy 275 millió köbméteres gáz érkezik Magyarországra a törököktől idén. A szállítás már a második negyedévben megindul.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter ankarai sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy közös olaj- és gázkitermelésbe kezd a MOL és a török TPAO. Ennek előkészületeit dél-kelet Törökországban kezdik meg.

A külügyi tárca vezetője egy másik Facebook-posztjában azt is megemlítette, hogy Magyarország lesz az első olyan nem szomszédos ország, ahová Törökország földgázt exportál.

Tavaly augusztusban írt lapunk arról, hogy az MVM energiatársaság közel 300 millió köbméter földgáz vásárlásáról állapodott meg a BOTAS török földgáz nagykereskedővel. 

Szijjártó Péter török kollégájával, Hakan Fidannal közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország földgázellátása nem biztosítható Törökország nélkül, amely hazánk egyik legmegbízhatóbb tranzipartnerének számít, mivel az import döntő része is innen érkezik.

Regionális változásokat hozhat a magyar-szerb közös földgázkereskedő cég

Idén ősszel már érdemi működést vár az energiajogász a nyáron létrehozott SERBHUNGAS-tól, az újvidéki székhelyű magyar-szerb közös földgázkereskedő vállalattól, ami regionális mozgásával akár tovább is szélesítheti az üzleti mozgásteret és a térség energiabiztonságát.