Az akcióban 48 pénzügyi nyomozó és 40 bevetési járőr vett részt. A NAV munkatársai nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük a bíróság elrendelte a bűnbanda irányítójának és két segítőjének letartóztatását.

A nyomozás üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény miatt folyik.

Fizettünk a NAV-nak, mint a köles: jóval magasabb összeget adóztunk, mint egy éve

Jóval több adót szedett be a NAV 2022-ben, mint egy évvel korábban, de az előirányzottnál is magasabb volt az összeg, ami köszönhető a béremeléseknek és a drasztikus mértékű inflációnak, ami a fogyasztás árát is megdobta, ráadásul az extraprofitadók is rátettek egy lapáttal. Bővebben>>>

Három fontos területen nyerészkedtek

A bajai irodából működtetett számlagyár jellemzően erdészetiépítőipari és mezőgazdasági tevékenységekről állított ki valótlan tartalmú számlákat a céghálózatban szereplő megrendelők részére, hogy fizetendő áfájukat jogosulatlanul csökkenteni tudják.

A befogadó társaságok alatt elhelyezkedő fiktív cégek stróman ügyvezetőinek toborzását a cégláncolat irányítójának bizalmi embere végezte.

A hamis gazdasági eseményeket színlelt banki tranzakciókkal leplezték, az átutalt összegek pedig készpénzben vándoroltak vissza a megrendelőkhöz.

A bűnügyi terület munkatársai a bizonyítékok beszerzése mellett egymilliárd forintot meghaladó összegben zároltak ingatlanokat, gépjárműveket, követeléseket, valamint bankszámlákat, illetve nagy értékben foglaltak le készpénzt, arany ékszereket és karórákat.

Perre lehet menni a NAV-val, legyőzhető az adóhatóság

Egyre több ajtón kopogtat a NAV: az éveken át tartó stagnálás után a 2021-es adatokhoz képest tavaly nem csak az adóellenőrzések száma emelkedett meg, de az ellenőrzésenként feltárt adóhiány is nőtt. Bővebben>>>