Zlati Róbert, a MASZSZ nemrégiben megválasztott új elnöke szerint a szakszervezeti mozgalomnak önvizsgálatot kell tartania az elvégzett munka és annak eredménye alapján. Szerinte beszédes, hogy folyamatosan kevesebb vagy éppen csak stagnál a szakszervezeti tagok száma. Úgy vélte, a helyzet változtatása érdekében új stílust, új módszert, új utat kell választaniuk, hogy mindenkinek érthető és a fiatalok számára is vonzó mozgalommá váljanak – írja összefoglalójában az MTI.

Zlati szerint a szakszervezetek a demokrácia, főként a munkahelyi demokrácia letéteményesesei. Ezért a szakszervezeteknek nem elég csak a munkahelyeken támaszt nyújtaniuk a hozzájuk fordulóknak, hanem továbbra is vállalniuk kell a nyílt politizálást, amikor ezt a tagjaik érdeke megkívánja. Mindehhez pedig a szakszervezeteknek partnereket kell keresniük a pártok között.

Zlati Róbert a MASZSZ által a politikai pártok és a mindenkori kormány iránt megfogalmazott elvárásokra is kitért. Ezek között említette az érdemi párbeszédet országos ágazati és munkahelyi szinten, a tisztességes béreket, a bérrendezést, a munkavállalókat védő Munka törvénykönyvét, az esélyt adó sztrájktörvényt, valamint a 270 napig tartó álláskeresési járadékot és a rugalmas nyugdíjrendszert.

Kordás László, a Demokratikus Koalíció (DK) megválasztott országgyűlési képviselője, az érdekvédelmi tömörülés korábbi elnöke elmondta, a MASZSZ követeléseit, amelyekben megfogalmazták például, hogy a szövetség valódi párbeszédet akar a kormánnyal, a DK támogatja. Hozzátette, nemzeti érdek az erős szakszervezetek jelenléte, hiszen nem mindegy, hogy a multinacionális vállalatoknál a megtermelt profitból mekkora rész jut a magyar munkavállalóknak, milyen a dolgozók bérpozíciója.

A szakszervezet a társadalom önvédelmi terméke és a munka világának immunrendszere, ezért fontos, hogy egyszerre tudjanak egy szervezett erős szakszervezeti fellépést mutatni a munkáltatókkal, a munkáltatói szövetségekkel és adott esetben a kormánnyal szemben - mutatott rá a DK politikusa.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője is arra mutatott rá, hogy erős, harcos szakszervezetekre van szükség, mert szerinte a Fidesz-KDNP kormány meghátrál, ha erőt mutatnak vele szemben. Míg Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy egy olyan szociáldemokrata pártnak, mint amit képvisel, "kutya kötelessége", hogy természetes szövetségese legyen a szakszervezeteknek.