Tavaly decemberben negyedével kevesebb gáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban, ezt az Energiaügyi Minisztérium közölte a múlt héten. A fogyasztáscsökkenést elsősorban az enyhe időjárás okozta, de szerepet játszottak benne az országszerte bevezetett takarékossági intézkedések is, amelyekre a kormány szólította fel az önkormányzatokat - írja a hvg.hu.

A cikk szerint leginkább az ellenzéki vezetésű városok jártak rosszul ezzel.

A korábbi szerződésben lekötött, ám fel nem használt gázmennyiség után Miskolc távhőcégétől októberre 89,5, novemberre 85 millió forint, a Szegedi Hőszolgáltató Kft-től októberre 90, decemberre pedig 100 millió forint kötbért követel az állami energiacég, az MVM Zrt.

hódmezővásárhelyi távhős cég novemberre 8 milliós kötbért kapott, és úgy készül, hogy decemberben is fizetnie kell majd, mivel az enyhe időnek köszönhetően gázt spórolt.

Korábban is létezett a kötbér, de akkor az egész fűtési szezonra számolták ki, tavaly ősszel viszont havi elszámolást vezettek be, így előfordulhat, hogy ha februárban majd többet kell fűteni, akkor pedig a kvóta túllépéséért fizethetnek büntetővámot a távhőcégek.

A portál kíváncsi volt, hogy tavaly október óta hány távhőszolgáltatót köteleztek már kötbér megfizetésére, illetve hogy összesen mekkora összeget tesz ki a lekötött gázmennyiség fel nem használása miatt kiszabott kötbér, de ezeket a kérdéseket az MVM „üzleti titkok”-ra hivatkozva nem válaszolta meg.

Azt ugyanakkor megírta az állami energiacég, hogy a gázszerződések tartalmazhatnak a szerződött mennyiségtől akár jelentősen eltérő toleranciasávokat is, ha ezen belül marad a gázfogyasztás, akkor nem számolnak kötbért;

ősszel több távhőszolgáltatónak is felajánlották, hogy módosíthatnak az igényelt, szerződésben rögzített, lekötött földgázmennyiségen.

A hvg.hu megkeresésére ugyanakkor több városi távhőszolgáltató is közölte, hogy eddig nem kellett kötbért fizetnie az enyhe tél ellenére sem. Ezek közül a legérdekesebb annak a Szekszárdnak az esete, ahol novemberben simán nyert a fideszes polgármesterjelölt egy időközi választáson.

A Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. tavaly októberben alulvételezte a gázt – vagyis a szerződésben lefoglalt mennyiségnél kevesebbet használt el – mégsem büntették meg. A lap rákérdezett a cég ügyvezetőjénél, hogy mi lehet ennek az oka, úgy kötötték-e a megállapodást, vagy módosították-e időközben a korábbi szerződésüket, de Csukle Tibor kedden azt írta:

mi sem tudjuk, hogy miért nem számlázott mindeddig az MVM

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. és a veszprémi VKSZ Zrt. egyaránt azzal magyarázta, hogy nem kellett kötbért fizetnie, hogy a szerződésben vállat kereten belül tudott maradni.

A VKSZ még azt is elárulta, hogy szerződésük szerint az előre lekötött gázmennyiség toleranciasávja +/-25 százalék. Bár októberben, novemberben és decemberben is „jelentős gázfelhasználás csökkenést realizáltak” Veszprémben, de egy „meghibásodás miatt felborult energiamix változásból kifolyólag” szerencsére egyik hónapban sem kerültek az alsó limit alá.

A pécsi PÉTÁV Kft. a „rendkívül alacsony” (a teljes hőenergia vásárláshoz képest 1 százalék alatti) gázkitettségével magyarázta, hogy nem kötbérezték meg, a székesfehérvári SZÉPHŐ Zrt. pedig csak annyit közölt, hogy az MVM eddig még nem kötelezte kötbérfizetésre, azt nem írták meg, mi lehet ennek az oka.