Tizenkilencedik éve töretlenül Kína a legnagyobb sörfogyasztó: 2021-ben 38 ezer kiloliter fogyott az italból. Ezt követi az Egyesült Államok 24 ezer, majd Brazília 14 ezer kiloliterrel.

Az egy főre eső fogyasztásban Csehország áll az élen, itt fejenként 184 liter sört isznak meg egy év alatt. Őket Ausztria majd Litvánia követi – írja a Pénzcentrum. Magyarország az összesítés alapján a 21. helyen áll, fejenként 69 liter sörrel.

Az európai sördrágulás azonban megállíthatatlannak tűnik, itthon a leginkább.

A lager típusú sörök egy év alatt negyven százalékot drágultak az Eurostat adatai szerint, de Litvániában és Belgiumban is jelentős drágulás történt, ám ezek mértéke nem érte el a húsz százalékot.

A doboz világos sör is nagyon megdrágult, mindössze egyetlen hónap alatt: ami 2022 decemberében még 304 forint volt, az januárban már 343.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének 2022-es éves jelentése szerint a hazai fogyasztók a középkategóriás söröket kedvelik a legjobban: a teljes belföldi értékesítést 55 százalékos arányban uralják.

Az év első hónapjaiban azonban durván megemelkedtek az árak alig pár hét alatt az év első felében, ami miatt a nagyon népszerű 280-300 forintos sörök ára hirtelen 400 forint környékére emelkedett. 

KSH júliusi adatai szerint 19,8 százalékkal drágultak a szeszesitalok átlagosan. Ez pedig a kisüzemi sörfőzdékre is kihatással volt, ugyanis a vendéglátóipari és a kiskereskedelmi forgalom is csökkent idén nyáron.

Még mindig tarol az alkoholizmus, és már a nemek között sem nagy a különbség

Becslések szerint több mint 200 betegséget és sérülést okoz az alkohol Európában, ezért ahol a legmagasabb a fogyasztók aránya, jelentős közegészségügyi problémának tekintik.
Bővebben--->