Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Eurostat adatai szerint az alkohollal összefüggő halálesetek száma továbbra is magas az európai országokban.

A szeszesital okozta halálozások 100 ezer főre vetítve a legfrissebb Global Burden of Disease Study korosztályi standardizált adatai szerint Oroszországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban a legmagasabbak, az alkohol okozta halálozások aránya az EU-ban Bulgáriában volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb Máltán – számolt be róla az Euronews.

A uniós országra vonatkozó, 2011 és 2020 közötti időszak adatai szerint az alkoholhoz köthető négy legfőbb halálozási ok – köztük a rosszindulatú daganatok, a májbetegségek és a mentális zavarok – enyhén csökkent ebben az időszakban.

Carina Ferreira-Borges, a WHO Európai Regionális Irodájának alkohollal, kábítószerekkel és börtönegészségüggyel foglalkozó regionális tanácsadója szerint az európai régióban, amely magában foglalja Közép-Ázsia egyes részeit is,

az elmúlt évtizedekben csökkent az alkoholfogyasztás, főként a régió keleti részén.

Európában az alkoholfogyasztás okozta krónikus májbetegségek száma 2011 és 2020 között nem változott, míg az alkoholfogyasztással összefüggő mentális és viselkedési zavarok miatti halálozások száma valamivel nőtt.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy a férfiak körében magasabb az alkoholfogyasztás és az alkohollal kapcsolatos halálozás aránya, mint a nőknél, de egy nemrégiben készült amerikai tanulmány szerint az alkohollal kapcsolatos halálozás aránya a nőknél gyorsabban nőtt.

Dorothy Newbury-Birch, a Teesside-i Egyetem professzora szerint az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadottabbá vált a nők számára és a munka utáni kikapcsolódás részévé vált. Hozzátette, hogy ehhez az alkoholipar marketingje is hozzájárult. A nők esetében azonban a fogyasztás növekedése a mellrák gyakoriságához is vezethet.

Nincs hatékony módszer az ivás ellen

A szakértők szerint a kormányoknak hosszabb távon kellene alkoholpolitikát kidolgozniuk.

Egy franciaországi felmérés szerint a helyi kormány több pénzt bukik az alkohol- és a dohányzás megelőzésére fordított kiadások és a halálozások miatt, mint amennyit az ilyen termékekre kivetett adóból nyer.

A szakértők szerint a legjobb, amit a politikusok tehetnek, hogy minimális egységárat vezetnek be rájuk. A tapasztalatok alapján ugyanis minél olcsóbb az alkohol, annál többen isznak.

A felmérés adatai szerint az uniós árszínvonal átlagához képest Magyarországon 83,8 százalékos az árszintkülönbség, ami az EU-ban a legalacsonyabb. Ehhez képest Finnországban 214 százalékos – a kontinensen a legmagasabb.

A WHO három beavatkozási stratégiát határozott meg a helyzet javítására, köztük az alkoholra kivetett adók emelését, az alkohol elérhetőségének korlátozását és a forgalmazásának betiltását.

Zacher Gábor a zéró toleranciáról

A toxikológus meglepő véleményt hangoztatott a zéró tolerancia eltörléséről. Bővebben>>>