Alkotmánybírósághoz fordulna Ferencváros polgármestere a lámpaoszlop-reklámok ügyében – írja a Népszava.

Tipikus NER-csapdát állított fel a Fidesz, majd amikor a fővárosnak mégis sikerült kihúznia belőle a lábát, fogta magát és erővel rácsapta

– összegezte a helyzetet Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a lapnak.

A Fővárosi Közgyűlés májusi ülésén nem kapta meg a támogatást a városvezetés javaslata, amely 5+5 évre kötött volna hasznosítási szerződést a NER két oszlopos tagjának (Garancsi István és Pintér Sándor volt államtitkár) közös cégével az oszlopokon fityegő elefántfülekre történő reklámkihelyezésre.

A pályázat két szempontból is jelentős.

  • A lámpaoszlop-hirdetések sok milliárdos hasznot hoznak. A pályázati kiírásban napi bruttó 476 forintos minimális haszonbérleti díj szerepelt oszloponként. Ez a korábbi árnak a másfélszerese.
  • Közben egyébként a cég a hirdetőktől már 2019-ben is 80 ezret kért naponta egy oszlopért. Ráadásul a főváros nem ellenőrzi, hogy az ESMA mennyi lámpaoszlopot használ a több mint 44 ezer hirdetőfelületből.

A politikai haszon még nagyobb, mint a pénzügyi nyereség

A budapesti közterületi reklámtortából Garancsi István mellett Mészáros Lőrinc, valamint az Orbán-kormánnyal jó kapcsolatot ápoló francia érdekeltségű JCDecaux Hungary Zrt. osztozik.

Fővárosi Közgyűlésben Baranyi Krisztina és a Demokratikus Koalíció (DK) szavazatainak hiányában nem lett meg a döntéshez szükséges többség, sőt a budapesti Fidesz-frakcióban is akadt három képviselő, aki nem támogatta a javaslatot.

Mivel nem őket választották, a kormány úgy döntött, hogy a dolgot nem hagyja annyiban. Néhány napra rá megjelent egy kormányrendelet, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva kimondta, hogy

az ESMA 2018-as szerződése a veszélyhelyzet végéig érvényben marad.

A lap információi szerint azonban a fő cél továbbra is a szerződés megkötése, amely bebiztosíthatná a kormányközeli vállalatok bevételét.

Ha nem döntünk, akkor a kormányrendelet erejénél fogva a régi szerződés marad érvényben, úgy kevesebb lesz a bevétel és még ez a politikai előny is elvész

– mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki egyelőre nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy a következő, június végi közgyűlésen folglalkoznak-e még a témával.