Négy fejlesztéspolitikai döntést ismertetett Giró-Szász András kormányszóvivő:

- egy meghallgatott jelentés után, az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban a legnagyobb probléma az önerő hiánya, ezért egy önerő alapot hoz létre a kormány, 50 milliárd forint összegben

- a második döntés, hogy a vállalkozások számára, amelyek az uniós pályázatok kivitelezésében és végrehajtásában részt vesznek, 30 százalékos előlegnyújtási kedvezményt ad a kormány

- a harmadik döntés értelmében a kormány nemzeti fejlesztéspolitikai kabinetet hoz létre, vezetője a miniszterelnök lesz, tagjai a fejlesztési és gazdasági miniszter

- a negyedik terület a múlt fejlesztéspolitikai hibáinak orvoslásáért született meg. Itt a PPP-beruházások kiváltásával kapcsolatos döntést jelenti

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint összesen 3000 milliárd forintnyi PPP-beruházás terheli a magyar költségvetést, éves szinten 120 milliárd forintos teherről van szó.

Miért van szükség a kiváltásra?

Ezen beruházások összege jóval nagyobb annál, mintha kizárólag állami forrásból valósítják meg a beruházásokat - ismertette Giró-Szász András, aki hozzátette: az állam akkor jár jól, ha ezen projekteknek egy részét kiváltja.

A kiváltás első lépését a kormány azért tartja szükségszerűnek, mert számtalan tanintézmény tornaterme, uszodája került PPP-konstrukcióba és ezek fenntartása bizonytalanná vált - magyarázta a kormányszóvivő, aki szerint a kormány az első körben 31 ilyen területről döntött. Alapvetően tanuszodákat, tornatermeket érint a mostani döntés - tette hozzá.

Orbán Viktor a közrádió péntek reggeli műsorában már előrevetítette a kormány döntését. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy felmondják a PPP-beruházásokról - vagyis az állam és a magántőke bevonásával készülő nagyberuházásokról - szóló szerződéseket, "kiváltjuk belőle az államot, és az emberek visszakapják a sportpályákat, a csarnokokat meg a tanuszodákat, és azokat biztonságosan működtetjük a jövőben".

Az első kör

Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: első körben az önkormányzatok számára nyújt segítséget most a kormány. Ennek kerete 15 milliárd forint lesz, ez 35 iskola beruházására jelent forrást - mondta.

A törökbálinti iskolát említette külön az államtitkár asszony. Ezt a kormány megveszi és befejezi a kivitelezést, az állam megvalósítja a köz javára és jövő szeptemberre készülhet el - fejtette ki Hegmanné Nemes Sára.