A Pénzügyminisztérium régi-új épületét elsőként az Index járhatta körbe. Halmai Zoltán, a PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatója a lapnak elárulta: a városképi illeszkedést biztosító eredeti állapot hiteles visszaállításakor az elsődleges prioritás, hogy az épület reprezentatív terei és más értékei ne sérüljenek a mai igényeknek megfelelő irodák kialakításakor.

A beruházás célja az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épülettömbjének Fellner Sándor tervei alapján történő műemléki homlokzat- és tetőrekonstrukciója, valamint a korszerű irodai munkakörülményeket biztosító épületbelső megvalósítása, a reprezentatív terek műemléki helyreállítása.

„Ez jóval több, mint egy felújítás, az épület rehabilitációja zajlik. Minden pontosan ugyanúgy néz majd ki, ahogy a tervezője annak idején megálmodta, csak műszakilag megfelel a modern kor követelményeinek. Talán ez jelenti a legnagyobb kihívást számunkra” – mondta a beruházást lebonyolító vállalat vezérigazgatója.

2024-ben már itt lesz a Pénzügyminisztérium

Mivel a helyreállított épület visszakapja eredeti funkcióját, jövőre ideköltözik a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ. A rekonstrukció az értékek őrzése és újrateremtése jegyében zajlik.

A városképi illeszkedést biztosító eredeti állapot hiteles visszaállításakor az elsődleges prioritás, hogy az épület reprezentatív terei és más értékei ne sérüljenek a mai igényeknek megfelelő irodák kialakítása során

– emelte ki Halmai Zoltán.

Kedden a Szentháromság téri építési háló és a védőállványzat elbontásával láthatóvá válik a helyreállított főhomlokzat középrizalitja a tornyokkal. A századforduló épületeihez (Bazilika, Országház, Opera) hasonlóan a Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épülete is kőből kapott homlokzatot.