A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot az MKIK 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül - jelentette ki Parragh László elnök a napilapnak.

Ezzel egyértelművé téve az MKIK korábbi javaslatát: nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek "lelakhatóvá" válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség.

Javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását, ide tartozik - egyebek mellett - az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó.

A javaslat célja, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei. Egyúttal összhangban van azzal a kormányzati céllal, hogy a kkv-kat átmenetileg tehermentesítsük ebben a válsághelyzetben, amennyire csak lehetséges - indokolt Parragh László.