A középkorúak túlnyomó része fontosnak tartja az öngondoskodást, de elsősorban a jelenlegi életszínvonal megtartásáért küzdenek a magyarok. A nyugdíjbiztosítások pont emiatt egyre inkább fénykorukat élik, a jövő nyugdíjasainak mégis csak 2,2 millió forintnyi tartaléka van átlagosan.

Mennyi lesz az állami nyugellátás?

Állami nyugdíjból megélni egyre nehezebb feladat, ráadásul az is kérdéses, hogy mire számíthatnak azok, akik most még aktívak a munkaerőpiacon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) függőségi/eltartottsági rátáját érdemes ehhez segítségül hívni, ami azt mutatja meg, hogy egy aktív munkavállalóra mennyi nyugdíjas eltartott jut, tehát hány nyugdíjas függ egy munkavállalótól. A ráta pedig az elmúlt 26 évben évről évre folyamatosan nőtt.

2013-ban még 0,25 volt ennek az értéke, míg a statisztikai hivatal becslése 0,5-tel számol 2045-re, lényegében megduplázódik.

Ez azt jelenti számokra lefordítva, hogy 2045-ben fele akkora lesz a nyugdíj, mint azoké, akik most mennek nyugdíjba. Ha ennél optimistábbak vagyunk, akkor is maximum a jelenlegi nyugdíj kétharmadára számíthat az 50 éves és annál fiatalabb korosztály.

Magánnyugdíj az állami helyett vagy mellett?

A K&H felmérése szerint az állami nyugellátásra számítók 63 százaléka úgy véli, főleg ebből a juttatásból kell majd megélniük, egytizedük azonban arra számít, hogy egyáltalán nem kapnak nyugdíjat az államtól. A nyugdíjas életszínvonallal kapcsolatos várakozások nem változtak az elmúlt években.

„Azok, akik számítanak állami nyugdíjra, 28 százalékban érzik úgy, hogy meg fognak tudni élni belőle, ám ezen belül csak 3 százalék válaszolta azt, hogy ez a kényelmes megélhetéshez is elég lesz” – teszik hozzá.

A prioritások kijelölése fontos feladat a költségek és megtakarítások esetében is annak érdekében, hogy nyugdíjasként az érintetteknek ne legyenek anyagi problémái. Az öngondoskodásra a nyugdíjbiztosítás egy jó alternatíva lehet, mivel értékálló, hosszú távon gyarapodó megtakarításról van szó. Emellett a befizetések után 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos adójóváírás is igényelhető ezekre a konstrukciókra.

Ön mire számít?

Az Economx és a Pulzus közös „Nyugdíjteszt” kutatása arra a keresi a választ, hogy a mi olvasóink mikor, mennyit és hogyan fektetnek be a jövőbe. A felmérés során adott válaszokat szerkesztőségünk anonim módon rendszerezi, a kapott adatokat statisztikailag elemezzük, és az eredményekről összefoglaló cikket készítünk.

Kérjük, segítse szerkesztőségünk munkáját, és válaszoljon az alábbi kérdésekre! A kérdőív kitöltése maximum 5 percet vesz igénybe.

Adatvédelmi tájékoztató

A kérdésekre adott válaszok során megadott személyes adatok adatkezelője az Economx kiadója, a www.Napi.hu Online Kft. (címe: 1036 Budapest, Lajos utca 48-66. E ép.). Az adatkezelés célja a magyar lakosság nyugdíj előtakarékossági szokásainak felmérése abból a célból, hogy a kapott adatokat az Economx online gazdasági kiadvány szerkesztősége cikk formájában feldolgozza. A kérdőív megválaszolása során megadott személyes adatokat az adatkezelő azonnal anonimizálja, és anonim formában adatbázisba rendezi. Ezért begyűjtött adatok alapján a válaszadó személye nem azonosítható. Azzal, hogy az alábbi kérdőívet kitöltöd, a válaszadás során megadott adataidnak az itt leírt módon történő adatkezeléshez hozzájárulsz. Az adatkezelő által folytatott adatkezelésekről bővebb információt a www.Napi.hu Online Kft. adatkezelési tájékoztatójában találsz.