Az Eurostat friss jelentéséből kiderül, hogy novemberben az EU-s gazdaságok közül nem Magyarországon, hanem a Csehországban volt a legmagasabb az inflációs ráta.

A múlt hónapban a cseh gazdaságban 8 százaléknyi volt a drágulás mértéke, míg a második helyre szorult Magyarországon 7,7 százalék (a KSH más módszertannal rögzített adatai szerint 7,9). Azonban a hazai gazdaságot így is megelőzi az egyaránt 6,9 százalékos szlovák és román inflációs adat.

A január óta mérséklődő magyar infláció így felzárkózott a közép-európai átlaghoz. Az Eurostat jelentése világosan mutatja, hogy a közép-európai bőven lemaradt a nyugati államok inflációs rátájától. Belgium volt az egyetlen uniós országa, ahol nem drágulást, hanem deflációt (0,8 százalék) mutatnak az adatok. A legkisebb mértékű Olaszországban (0,6 százalék) és Finnországban (0,7 százalék) volt a romlás, a nagy gazdaságok közül egyedül Németország (2,3 százalékos inflációval) volt közel a 2 százalékos célhoz.

Az októberi 3,6-ról 3,1 százalékra mérséklődött az EU egészének az inflációja. Azonban a múlt héten arra hívta a figyelmet az Európai Központi Bank (EKB), hogy a közeljövőben átmenetileg ismét emelkedés várható.

(Gulyás Ábel)

 

Átgondolta az idei inflációt az MNB

Így változtatta meg előrejelzését a jegybank. Bővebben --->