Csütörtökön hajnalban Orbán Viktor miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot az orosz-ukrán háborúban fokozódó harcok miatt – idézte az MTI Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét.

Bár a tűzszünet és a béke lenne a legfontosabb, az ukrán-orosz háborúban ma éjszakától fokozódó harcok zajlanak. Nekünk továbbra is Magyarország biztonsága az első

– hangsúlyozta Orbán Viktor a Karmelita kolostorban megtartott ülésen.

A Védelmi Tanács ülésén részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Böröndi Gábor vezérkari főnök, Tajti Norbert dandártábornok, Kovács József államtitkár, nemzetbiztonsági főtanácsadó és Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár.

 

Durvul a háború! Felrobbantották a Togliatti-Odessza ammóniavezetéket

Egy napja Nova Kahovka vízierőművének gátja semmisült meg Ukrajnában, ma pedig felrobbantottak egy ammóniavezetéket a Harkov megyei Maszljutivkánál. Bővebben>>>

Magasabb fokozatba kapcsolt a háború

Szerdán az ukrajnai események miatt kormányülést is tartott a kormány, amiről a kormányfő hivatalos közösségi oldalán számolt be, ahol azt írta:

 

A szomszédunkban dúló háború magasabb fokozatba kapcsolt. A kormány a helyén. Megvédjük a magyar embereket!

Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található Dnyeper-folyó gátját, az oroszok és az ukránok pedig egymást okolják. A robbantás hatására áradások törtek ki, elöntve több folyómenti települést. A robbantás előtt rekordmagas vízszinttel rendelkező gát egyelőre javíthatatlannak tűnik, ezért napokig elhúzódhat az víz ömlése.

 

Az Index-nek Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, a robbantás két szempontból rendkívüli: egyrészt a víz eláraszthat jelentős mennyiségű területet, ahol tízezrek élete és vagyona került veszélybe. Másrészt – ami sokkal veszélyesebb – ez a harci cselekmény érintheti a zaporizzsjai atomerőművet is. 

 

Moszkva és Kijev egymást okolja, Oroszország nemzetközi ítéletet vár

Az ukrán fegyveres erők ellentámadásában célzottan végrehajtott, előre kitervelt terrorcselekménynek minősítette, és határozottan elítélte az orosz külügyminisztérium a kahovkai vízierőmű megsemmisítését, és a történtek elítélésére szólította fel a nemzetközi közvéleményt. Eközben Dél-Ukrajnában folytatják a helyiek kimenekítését, az ukrán mezőgazdasági minisztérium pedig felsorolta a károkat. Bővebben>>>