A miniszterelnök szombaton határszemlét tartott Hajdúhadházon, majd a beregsurányi határállomáson járt, és sajtótájékoztatót tartott.

Úgy látom, a határ mentén élők és az önkormányzatok segítőkészsége és a szervezettség átlendíti az ideérkezőket a nehezén - mondta Orbán Viktor. Beszéltem a határőreinkkel és a rendőrökkel, és azt kell mondjam, hogy ahhoz képest, hogy mennyire nehéz és háborús a helyzet, minden szervezetten és rendezetten, nyugodt tempóban zajlik. Beengedünk mindenkit, úti okmányok nélkül is, és a harmadik országból érkező embereket is, bizonyos szűrések után - mondta Orbán Viktor Beregsurányban.

Minden segítséget megadnak az önkormányzatoknak a menekültek ellátásában.

A neheze azonban még előttünk áll a miniszterelnök szerint, a frontvonal még odébb van, de ha elhúzódik a háború, akkor Kárpátalján is lesznek katonai cselekmények, és fel kell készülni, hogy kezelni tudjuk ezeknek a következményeit. Segíteni kell azokat, akik átjönnek, mert az emberség az első, de másfelől nem akarunk belekeveredni ebbe a katonai konfliktusba - tette hozzá a miniszterelnök. Ahogy közeledik a határhoz a fegyveres összecsapás, úgy kell egyre fegyelmezettebbnek és határozottabbnak lennie a katonáknak, rendőröknek és a polgármestereknek is; a következő héten lesz szükség leginkább erősebb lélekjelenlétre - véli Orbán Viktor.

Sikertelenül zárultak a békemissziók

Az elmúlt tíz napban több európai vezető is komoly erőfeszítéseket tett Moszkvában, a német kancellár és a francia elnök is. Mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges volt annak érdekében, hogy elkerüljük azt, ami bekövetkezett, de sikertelennek bizonyultak a békemissziók. Az EU minden erőfeszítése sikertelennek bizonyult - válaszolta a kormányfő arra a kérdésre, hogy a történtek fényében hogyan értékeli a február eleji moszkvai találkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelyet akkor békemissziónak nevezett.

Nem blokkolunk semmit

Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amelyben egyetértés van az EU-n belül, mi támogatunk, nem blokkolunk semmit - reagált Orbán arra a kérdésre, hogy igaz-e a hír: Magyarország blokkolta az orosz bankok SWIFT elszámolási rendszerből való kizárását ( szankcióként, Ukrajna megtámadása miatt). Ezt erősítette meg ma Szijjártó Péter külügyminiszter is.


Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.