Árcsökkenést prognosztizál az építési termékek egy részénél az építőanyag-kereskedő vállalkozások többsége, a korábban tapasztalt beszerzési nehézségek már megszűntek, most éri meg energiatakarékossági lakásfelújításba kezdeni, hangzott el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) sajtótájékoztatóján. 

A szövetség keretében működő Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat 150 magyarországi építőanyag-kereskedő helyzetértékelését és idei második félévi várakozásait összesítette, a sajtótájékoztatón ismertették a felmérés megállapításait.

A tagozat elnöke, Juhász Attila közölte: tavaly, a konjunktúra időszakában a válaszadók 71 százalékának nőtt az árbevétele, idén azonban 92 százalékuk csökkenésre számít.

Idén eddig 34 százalékkal kevesebb áru fogyott, mint az előző év azonos időszakában, az építőanyag-kereskedők 86 százaléka a jövedelmezőség romlásától tart.

A legnagyobb probléma a megrendelések hiánya a válaszadók 83 százaléka szerint – emelte ki a tagozat vezetője. Rámutatott: kapacitásaikat az előző évek volumenéhez igazították, megrendeltek különböző logisztikai eszközöket, ezekre a visszaesés miatt most nincs szükség.

Juhász Attila elmondása szerint jelentős árspirál tapasztalható, most megéri belevágni az építkezésbe, a felújításba.

Például a betonacéloknál 35 százalékos, a faanyagoknál 20 százalékos az árcsökkenés. A vállalási határidők is jóval korábbra kerültek

– tette hozzá, akárcsak azt, hogy megszűnt az áruhiány is, mindent be lehet szerezni rövid időn belül. 

A veszteségek mérséklése érdekében a kereskedőcégek 71 százaléka készül energiatakarékossági intézkedésekre, fejlesztésekre, másrészt a termékek és a szolgáltatások bővítésében, a digitalizációban, az internetes értékesítés fejlesztésében látják a kiutat

– magyarázta Juhász Attila.

A válaszadók egyharmada jelezte, hogy kénytelen megválni dolgozóitól, és csupán 8 százalékuk tervez létszámnövelést – tette hozzá. Az ÉVOSZ adatai alapján az építőipari szektorban 30 ezer ember dolgozik jelenleg. Idén országos átlagban 12 százalékos bérfejlesztéssel számolnak, a Nyugat-Dunántúlon várható a legnagyobb, (13,6 százalékos), Budapesten a legkisebb, (8,7 százalékos) bérnövekedés.

Tibor Dávid, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke arról számolt be, hogy mivel a kereskedők csökkentik a készleteiket, a gyártói oldalon 10-15 százalékos a visszaesés.

A szektorban 20-25 százalékos létszámleépítés volt, az első gyárbezárásokról már döntések születtek, és továbbiak valószínűek a második félévben

– jelezte.

Tibor Dávid szerint kormányzati programra lenne szükség, amely mérsékelné az építési ágazat ciklikusságának mélységét. Ezért bíznak abban, hogy mielőbb elindul magyarországi forrásból az energetikai felújítási program.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke kiemelte: idén 29 százalékkal kisebb a rendelésállomány, mint tavaly volt, és az építőipari cégeknek átlagban egy évnyi tartalékuk lehet. Az ÉVOSZ szeretné elérni, hogy a külföldi befektetők is használják a magyar építőipar kapacitásait.

Egyelőre nem tudni, hol áll meg az építőipar drasztikus zuhanása

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint márciusban majdnem tizedével zsugorodott egyetlen év alatt az építőipar. Az ÉVOSZ elnöke szerint még nem értük el a mélypontot. A visszaesést leginkább az elszállt kamatok és az állami beruházások visszafogása okozza, amiben óriási szerepe van az uniós források csúszásának is. Bővebben --->