A rendszerváltás utáni hirtelen vállalkozói kedv sokaknak ütött vissza nyugdíjas éveikben, mivel az alacsonyabb járulékfizetések miatt idősebb korukban kisebb nyugdíjra számíthattak. Jelenleg a kata okozhat gondot a vállalkozóknak: az utolsó adatok szerint közel 430 ezer adózót érinthet a kedvező járulékfizetések miatt az alacsony nyugdíj veszélye. 

Számukra ezért fontos, hogy előrelátók legyenek a nyugdíjcélú öngondoskodás tekintetében, enélkül ugyanis jelentős életszínvonal csökkenést tapasztalhatnak majd nyugdíjba vonuláskor. Ha erre figyelnek, az nemcsak időskorukban, hanem akár aktív éveikben is előnyökkel járhat.

Az állam felismerve az öngondoskodás jelentőségét, a nyugdíjcélú megtakarításokat 20 százalékos szja-visszatérítéssel támogatja. A katás vállalkozók ugyan nem fizetnek szja-t, azonban így sincsenek kizárva az adókedvezményből. Számukra nyújthat megoldást a nyugdíjbiztosítás, azáltal, hogy a szerződő és a biztosított személye eltérhet, így az szja-t a szerződőnek kell megfizetnie, az adójóváírást viszont a biztosított kapja - írja a Haszon.

Ráadásul sokan veszni is hagyják a lehetőséget: 2020-ban a nyugdíjbiztosítással rendelkezők 15 százaléka nem vette igénybe a neki jogosan járó adójóváírást, mivel ez nem automatikus, hanem az adóbevallásban külön kell jelezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Aki időben lép, február közepéig megkapja a nyugdíjbiztosítási befizetései után a biztosítói igazolásokat, ami alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege.

A nyugdíjgondoskodás így egyszerre hozhat plusz pénzt már most, valamint idősebb korban is, amikor a nyugdíjas éveket segíti a pluszmegtakarítás.