Az ellenzéki politikusok javaslata szerint az öregségi teljes nyugdíj összege nem lehetne kevesebb 71 250 forintnál. A kormány, azon ígérete ellenére, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, az öregségi nyugdíjminimumot rendre kihagyta még az éves inflációkövető nyugdíjemelésekből is, így 2008 óta változatlanul 28 500 forint az összege.

A beadvány indokolása alapján a jelenlegi nyugdíjrendszer nem tud megfelelni annak a feltételnek, hogy garanciát nyújtson az időskori elszegényedés ellen. Ma Magyarországon több mint 2,6 millióan részesülnek nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban, közülük több mint kétmillió az öregségi nyugdíjasok száma. Az ellátottak közt nagyon magas azoknak az aránya, akiknek az ellátása még a 100 ezer forintot sem éri el, ők 600 ezren vannak, de 45 ezer nyugdíjasnak még az 50 ezer forintot sem éri el a járandósága.

Az idősek nem részesülnek a gazdasági növekedésből, életminőségük romlik, sokukat fenyegeti az elszegényedés. Az LMP szerint az időskori elszegényedés növekedése elfogadhatatlan, ezért a jelenlegi nyugdíjrendszer átalakításra szorul annak érdekében, hogy megélhetést, emberhez méltó időskort biztosítson a nyugdíjas emberek számára.

A javaslat előre hozná a novemberben esedékes korrekciós nyugdíjemelés időpontját arra a hónapra, amelyet megelőző hónapban megállapításra került, hogy a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke meghaladja az emelés évére tervezett mértéket. A javaslat továbbá egységesítené a korrekciós nyugdíjemelés kiutalásának szabályait.