Érdemi párbeszédet sürget a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) a kormány és az időseket képviselő szervezetek között - derül ki abból a nyílt levélből, amit Orbán Viktornak, Magyarország Miniszterelnökének címeztek. Az idős társadalom saját erejéből, helyzeténél fogva nem tudja kivédeni az elhibázott gazdaságpolitika következtében egyre súlyosbodó körülményeket - írja a szervezet nevében Hegyesiné Orsós Éva a NYUSZET soros elnöke.

Az Európai Unió tagállamainak fogyasztói számára az augusztusi élelmiszerárak 14 százalékkal, az eurózónában 12,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, ezzel szemben a hazai fogyasztók számára összehasonlítható szerkezetben 33,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel azelőttinél.

Rossz rekordok

A magyarországi élelmiszerárak emelkedése az éves uniós árváltozásnak több mint kétszerese volt - folytatódik a levél. Az Európai Unióban Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak. Az infláció további drasztikus emelkedését vetíti előre, hogy a maginfláció augusztusban 19 százalék volt, amely szintén a legmagasabb érték az 

A kormány előtt nyilván ismert, de néhány példa arra, milyen helyzetbe hozza a nyugdíjasokat a vágtató infláció:

 

  • a margarin ára 65,8 százalékkal, a kenyéré 57,9-cel, a sajté 52,6 tal, a száraztésztáé 49,1-gyel, a sertészsiradéké 44,7-tal, a marhahúsé 42,9-cel, a vajé 41,3-mal, a baromfihúsé 38,8-cal, a péksüteményeké 38,5-tel, a tojásé 37,5 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest.

 

Plusz a rezsi

Az idős emberek százezreinek okoz súlyos gondot a rezsiköltségek elképesztően nagyarányú növekedése. Mindezek alapján a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 6,1 százalékkal kell korrigálni. Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023. januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális.

Az elemzői konszenzus szerint 2023-ban nem várható változás az áremelkedés dinamikájában. Ennek alapján a januári emelés mértékét 15 százalékban lehet reálisan megállapítani.

Emellett a nyugdíjas szervezetek még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további négy százalékkal szükséges emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja.