Az ukrajnai háború miatt a kormány május 25-i hatállyal háborús veszélyhelyzetet hirdetett. Ez a különleges jogrend segíti, hogy a kormány gyors és határozott döntéshozatallal, jogszabályalkotással tudjon reagálni a háború okozta biztonsági, humanitárius és gazdasági következményekre, ilyenek például a honvédelmi és rezsivédelmi intézkedések is - idézi az MTI a kormányzati közleményt.

A kormány most a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot az Országgyűlésnek, ezzel is biztosítva az intézkedések jogszabályi erejét és felhatalmazását. A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazást ad a kormánynak a további intézkedésekre és rögzíti, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeleteket megerősíti - írták.

Az Országgyűlés oldalán megjelent, a "Szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról" szóló törvényjavaslat szerint a jogszabály november 1-jéig lesz hatályos. (Persze, ahogy korábban, ezt később módosíthatják.)

A most benyújtott javaslatban meghosszabbítják a korábbi veszélyhelyzeti intézkedést, többek közt az építőanyagok és gabonafélék kiviteli korlátozásáról, a távhőszolgáltatók kompenzálásáról, az üzemanyagok és egyes élelmiszerek hatósági áráról, az Ukrajnából érkezők foglalkoztatásáról vagy a Széchenyi Pihenő kártya felhasználásáról szóló szabályokat.