Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára szerint jelenleg nincs kormányzati döntés azzal kapcsolatban, hogy a bérek emelésére és az eddig elmaradt túlórák kifizetésére a központi költségvetésből különítsenek el egy összeget, ahogy a munkaterhek csökkentése sem kerülhet még szóba – közölte Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja a tárgyalás után a Facebookon. (A kormány az EU-ra mutogat a pedagógusok béremelése kapcsán, azt ugyanis részben uniós támogatásból fedeznék, több év alatt.)

Tehát egyetlen sztrájkkövetelésükre nem mondták azt, hogy bármiféle megállapodásra készen volnának – ismertette az Index szerint a szakszervezeti képviselő.

A sztrájkot szeptember 1-jével folytatják. "A pedagógustársadalom épp polgári engedetlenséget szervez, ugyanis „nem óhajtja a gyerekeket tanítani a sztrájk alatt, nem kívánja megszervezni a gyermekfelügyeletet és mindenfélét, amelyet törvényben írnak elő, és amelyet még elégséges szolgáltatásnak neveznek” – közölte Nagy Erzsébet.

A szakszervezetek már jelezték az államtitkárnak, hogy a pedagógusok a védelmüket és támogatásukat élvezik abban az esetben, ha a polgári engedetlenség miatt kiesik a bérük – hiába nem lehetnek szervezői az eseménynek.

A kistelepülési iskolák reformját és jelentős pedagógus béremelést is elvárna az Európai Bizottság a magyar kormánytól, hogy megállapodhassanak az uniós forrásokról – írta meg korábban meg az Azonnali.hu.

A 2028-ig tartó konvergenciaprogramban a kormány azt a vállalást tette, hogy addigra a diplomás átlagbér 80 százalékát éri majd el a pedagógusok fizetése, így aztán 2028-ig 112 százalékos kumulált béremelésre kerülhet sor, amit úgy számolnának, hogy a pótlékok is belekerülnének a számításba. Ez pedig a pedagógusok szerint új fejlemény, hiszen ha az illetmény pótlék nélküli részét, azaz az alapilletményt emelnék meg, akkor valószínűleg nem sikerülne elérni a 2028-as célt. "Az éves 14 százalékos emelés lényegesen kevesebb, mint az általunk követelt 45 százalék. Az első 14 százalék majd jövő évben következik be" - írták a pedagógusok a nedolgozzingyen.hu-n.