Összesen 201 milliárd forintnyi keretösszeggel tavaly decemberben startolt el az a pályázat, amely az átlagjövedelem alatt kereső háztartásoknak kínál 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást energiafogyasztásuk csökkentéséhez - írja a 24.hu abban a cikkében, amely a pályázat elakadásáról szól. A hozzájárulás maximális mértéke napelemrendszerek esetén bruttó 2,9 millió, fűtéskorszerűsítéssel egybekötött napelemprojekteknél pedig 11,3 millió forint.

A pályázatokon elnyert összegeket az Európai Unió helyreállítási alapjának Magyarországra eső forrásaiból fizetnék ki, ám ebből Magyarország még egyetlen eurócentet sem látott. A magyar kormány már legalább egy éve alkudozik az Európai Bizottsággal az alap pénzeiről.

Pedig nagy siker volt

A 2021 végén indult pályázatot akkor a nagy sikerre való tekintettel egy hónappal meghosszabbították. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerint az első ütemet soha nem látott érdeklődés kísérte: összesen több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett.

A beadási határidő idén február 6. volt, és az akkor ismert feltételek alapján márciusban meg kellett volna születnie a támogatói okiratoknak. Március végéig ugyan a pályázók többségét értesítették, hogy jogosultak a támogatásra, a támogatói okiratokat azonban csak augusztusban kezdte megküldeni a lebonyolító szerv, az ÉMI Nonprofit Kft.

Az ÉMI ügyfélszolgálatán korábban azt ígérték, hogy augusztus 31-éig mindenkinek elbírálják a pályázatát, valamint kiküldik az okiratokat egy „kisokosnak” nevezett útmutatóval együtt, mely a kivitelezéshez nélkülözhetetlen lehet. Ezt az ígéretet azonban nem sikerült teljesíteni, és a határidőt kitolták október 31-éig.

 

Áramszámla kalkulátor

A normál áram
B éjszakai áram

Gázszámla kalkulátor