A Magyar Közlönyben megjelent határozat kiemeli, hogy az egyes műanyagtermékek forgalomba hozatalának megtiltásával összefüggésben szükséges támogatni ezen termékek helyett - az előírásoknak megfelelő, a környezetre kevésbé ártalmas - termékek gyártását. Erre az évre erre a célra 10 milliárd forint fordítható. A 2021 és 2025 közti időszakban pedig elsősorban az uniós forrásokra kell támaszkodni a támogatásnál.

A kormány megbízta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy december elsejéig készítsen előterjesztést a hazai műanyagipar fejlesztését célzó műanyagipari tudományos klaszter létrehozásáról. Ebben tárjen ki - egyebek mellett - a következőkre:

 

  • a műanyaghulladék-képződés megelőzésének eszközrendszerére,
  • a hazai műanyagipari stratégia sarokpontjaira,
  • a műanyagipari innovatív megoldások kidolgozására, illetve a makro-, mikro- és nanoműanyagok ökoszisztémákra, illetve az emberi egészségre gyakorolt hatásának a felmérésére, illetve a különféle értékláncok esetében egyedi, termékspecifikus megoldások kimunkálására,
  • a hazai hulladékipar ágazati monitoring rendszerének kialakítására.

A kormány egy korábbi összesítéséből lehet tudni, hogy 2019 végén a magyar csomagolóipar 20 ezer embernek adott munkát, az anyagok között a műanyag vezet, amelyek értékbeli részesedése 240 milliárd forintra tehető. Az ágazati volumen a hazai GDP nagyjából 1,7-1,9 százalékát adja.