"A delta-variáns roppant fertőző, megtalálja a rést a pajzson, így azok, akik eddig megpróbáltak elbújni a vírus elől, és igyekezték oltatlanul átvészelni a mindennapokat, jó eséllyel megfertőződnek. S ha nem is lesz annyi beteg és nem lesz olyan erős ez a hullám, mint a második vagy a harmadik, mégis egy elhúzódó, hónapokon át tartó járványra készülhetünk, annyi különbséggel, hogy ez leginkább az oltatlanok esetében okoz majd súlyos lefolyású kórképet" - mondta az Indexnek Merkely Béla. 

A Semmelweis Egyetem rektora azt is elmondta, sokan félreértethették egy korábbi nyilatkozatát, amelyben a maszkviselésről beszélt. "Azt mondtam, hogy a hatékonyabban terjedő vírusmutációk megjelenésével a maszknak egyre kevesebb lesz a védelmező ereje. Egy kis időre levesszük, mondjuk egy pohár víz megivásához, ez pedig épp elég a megfertőződéshez. Ezzel pedig azt akarom hangsúlyozni, hogy a maszkviselés nem pótolja az oltást" - fogalmazott a szakember.

Szerinte a gyermekek mehetnek óvodába, iskolába, de azt tanácsolja, ha ez megoldható, akkor értük ne az oltatlan nagyszülő érkezzen az intézménybe, mert a gyerekek vektorszerepe okán borítékolható a megbetegedésük.