Kedden teszi közzé a KSH a legfrissebb májusi inflációs adatokat, az elemzők minimális csökkenést, 5,6 százalékos inflációt várnak éves alapon. Nehéz becslést adni, milyen hatása lehet az inflációra a nyáron annak, hogy a Főtáv július elsejétől 10 százalékos díjcsökkentést hajt végre a lakossági, lakás célú távhőszolgáltatási alapdíjból Budapesten, amelynek a társaság saját számításai szerint az átlagos mértéke bruttó 593 forint lehet egy átlagos fővárosi havi számlára.

Budapesten korábban már volt, hogy keresztülhúzta az elemzők várakozásait, amikor a Főtáv elengedte a távhő-alapdíj egy részét, ami 2009 decemberében meglepetést is okozott a fogyasztói árakban. Ilyen mértékű hatásra a lapunk által megkérdezett elemzők most nem számítanak, de mint mondják, kis mértékben tompíthatja az egyébként felfelé ható inflációs kockázatok erejét a Főtáv bejelentett lépése. Hozzátartozik ehhez, hogy fővárosi sajtóhírek szerint hasonló alapdíjkönnyítést fog végrehajtani a társaság szeptemberben is, akkor ráadásul az alapdíj 30 százalékát is elengedhetik.

Adóemelés vs gyengülő kereslet

Amiben egyetértenek a lapunknak nyilatkozó szakemberek, hogy az év végére csökkenhet a fogyasztói árindex, de a nyári folyamatokkal kapcsolatban különböző véleményeket fogalmaznak meg.

Az infláció továbbra is magas szinten maradhat éves alapon, hiszen az áfaemelés, a jövedéki adó emelések, a chipsadó bevezetése mind érezteti még hatását - mondta el lapunknak Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, aki májusra 5,7 százalékos pénzromlást vár, ami decemberre 4,6 százalékig süllyedhet, így az idei éves átlagot 5,2 százalék körülire helyezi. Gabler szerint a forint gyengülése az importárak növelésén keresztül szintén emeli az inflációt. Májusban a szezonnak megfelelően emelkedhettek az élelmiszerárak (primőr áruk megjelenése), de módszertani változások miatt ez a szokottnál enyhébb lehet. A benzin- és egyéb üzemanyagárak csökkenése számottevő volt májusban, bár a tavalyi bázishoz képest még mindig emelkedés látható.

Az adóemelésekkel szemben dolgozik a belső kereslet gyengesége által hajtott dezinflációs hatás, így év végére csökkenhet a fogyasztói árindex, amihez az is hozzájárul, hogy a tavalyi év utolsó hónapjai már magasabb bázist képviseltek (részben a tavalyi negyedik negyedévi jövedéki adó emelések és forintgyengülés nyomán) - vélte Gabler. A telefonadó júliusi bevezetése vélhetően drágítani fogja a szolgáltatás díját, mivel a telekom cégek valószínűleg részben a fogyasztókra hárítják azt, így az év második felében enyhe inflációemelő hatást hozhat ez az intézkedés. A szakember szerint a távhőár csökkenése kedvezően befolyásolhatja az árindexet, de a hatás limitált, maximum 0,1 százalékpont körüli mértékű lehet.

Indulhat a kamatcsökkentés?

A májust követő néhány hónapban 6 százalék fölötti értékeket vár az árindextől Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzője, amit a telefonadó fog megemelni. Az elemző szerint viszont segítheti a folyamatot valamelyest, ha a Főtáv valóban csökkenti a díjait júliustól, azonban ennek mértéke a fogyasztói kosárra korlátozott lehet. Év végére a bázis újbóli megemelkedése miatt az éves árindex visszatérhet a 6 százalék alatti tartományba, és bár várhatóan jövőre sem fogjuk elérni a 3 százalékos jegybanki célt a kormányzati csomag miatt, mindez azonban vélhetően nem lenne akadálya egy kamatcsökkentési periódus megindításának - véli Árokszállási.

A Főtáv díjcsökkentéstől az infláció egészét tekintve nem számít jelentős hatásra Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője sem, sőt - mint mondta - a harmadik negyedévben a telefonadó átmenetileg újra gyorsíthatja az inflációt (6 százalék fölé mehet), de még az év végi csökkenés ellenére is 5 százalék fölött maradhat.