Pölöskei Gáborné azzal érvelt e képzés mellett, hogy az elmúlt két évben olyan tartalmi, módszertani változások zajlottak le a szakképzésben, amelyek vonzóvá tették az iskolatípust.

A szakképzés népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt évben tíz továbbtanuló diákból hat a szakképzést választotta – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a szakképzésben technikum és szakképző iskola közül választhatnak a diákok. Előbbi ötéves, érettségit és középvezetői szintű technikusi szakmát biztosít a végzősök számára, továbbá előnyt jelent a felsőoktatási felvételikor.

Vagyis ez az iskolatípus annak is ajánlható, aki például a mérnöki pálya felé orientálódik – fűzte hozzá.

Akár egy év alatt szakmához lehet jutni

A helyettes államtitkár mindkét iskolatípus nagy előnyének nevezte, hogy nem kell rögtön szakmát, csupán ágazatot – például az egészségügyet vagy a gépipart – választani. A technikumban két év után, a szakképzőben pedig egy év után kell konkrét szakmát választani.

Előnyt jelent az ösztöndíj is, továbbá a vállalatokkal kötött munkaszerződés nyomán iskola mellett havi 100- 168 ezer forintot is megkereshetnek a tanulók.

A vállalatokkal együttműködő duális gyakorlati képzés további előnye, hogy az iskolából kikerülve a munkaerőpiaci környezetben a tanulónak nem kell újra elkezdeni a szakma elsajátítását, hiszen már pontosan tudja, hogy mi a dolga például egy gyári környezetben – mutatott rá Pölöskei Gáborné.

Elmondta: a legnépszerűbb szakirányok a járműipar, az elektronika, az informatika, a turizmus-vendéglátás és a gazdálkodás menedzsment.

 

Ezekben a szakmákban érhető el a legjobb fizetés

Több mint bruttó 800 ezer forintos fizetéssel kecsegtetnek az információ, kommunikáció területén meghirdetett állások a jól képzett szakembereknek. Szintén hasonló fizetést érhetnek el a bank és biztosítási szektor munkavállalói, ezeken a területeken találhatók a legjobban fizető munkakörök. Ezek az állások ráadásul már azok számára is elérhetők, akiknek semmilyen előképzettségük sincs a területen.