Az osztrákok jövő hétfőtől levágják a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról – számoltunk be a dolgok jelenlegi állásáról pénteken.

Ahogy arra Vitézy Dávid közlekedési szakértő, korábbi közlekedési államtitkár felhívta a figyelmet: az osztrák vasút, vagyis az ÖBB a Budapest-Győr fővonal vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után pénteken egyoldalúan bejelentette:

hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti Railjet vonatokat.

Erre reagálva szombat délután közleményt adott ki a MÁV, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarország felé valamennyi Railjet továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, tehát az utasoknak nem kell Bécsben átszállni.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-tól, hétfőtől október 26-ig, a győri fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva néhány Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő Railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az alább felsorolt járatok esetében Bécsben másik – Linz, Salzburg, München felé – tartó vonatra kell átszállni. Az utazóközönség számára továbbra is elérhetőek maradnak a Railjet-szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon

– szerepel szintén a MÁV-kommünikében.

A Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjetek csak Bécsig közlekednek. Az utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább a bajor főváros felé.

Annak érdekében, hogy utazását Bécstől biztosan az eredeti Railjettel tudja folytatni, javasoljuk, hogy a Bécsbe történő eljutáshoz – az eredetileg tervezett utazásához képest – egy órával korábban induló, alábbiakban javasolt nemzetközi vonatot válassza

– írja a MÁV, majd felsorolja honlapján ezeket a járatokat.

Jelezték: az Ausztria irányába szóló nemzetközi jegyek az érvényességi időn belül más vonatokon is igénybe vehetők, ha az utas a külföldi csatlakozás érdekében a korábbi vonattal utazna el.

A jegyvásárlásban sem lesz könnyű kiigazodni

Ha az utasnak valamely rövidebb útvonalon közlekedő Railjetre van helyjegye és aznapi vonattal szeretne elutazni az osztrák fővárosig, akkor Bécsig az új helyjegyet díjfizetés nélkül állítja ki a MÁV-START. Ha az utasnak nincs helyjegye az eredeti vonatra, viszont az azt megelőzőre szeretne helyfoglalást, akkor a helybiztosítás díját viszont meg kell fizetnie.

Ha az átszállás miatt valaki a felajánlott korábbi eljutási lehetőség ellenére lemond az utazásáról, akkor számára kezelési költség nélkül visszatérítik a már megváltott nemzetközi jegy árát az utazás még meg nem tett szakaszára vonatkozóan.

A változás nem minden Bécsbe induló Railjetet érint: a Keleti pályaudvarról 6.40-kor Zürichbe és a 17.40-kor Salzburgba induló járat teljes útvonalon közlekedik, továbbá a változás nem érinti a Bécsen, Salzburgon, Münchenen át Stuttgartba, illetve Zürichbe közlekedő Kálmán Imre EuroNight közlekedését sem.

 

Győr felé már autóval is alig lehet eljutni és ma a határokon sem lesz könnyű

Viszonylag hosszú az Útinform szombati listája, hogy hol történtek balesetek, illetve hol kell számítani torlódásra az ország közútjain és autópályáin. Az Ausztria, valamint az északnyugati országrész felé haladó vasúti horror fokozódik. Bővebben --->