A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Legkésőbb december végén beindulhat a romániai gázexport Magyarország irányába az Aradot Szegeddel összekötő gázvezetéken − jelentette be nemrégiben a Transgaz, a román gázszállító vállalat. A cég ütemterve szerint a 109 kilométer hosszú vezeték maximális kapacitását − évi 4,4 milliárd köbmétert − 2016-ban éri majd el, ehhez azonban további 120 millió euró beruházására van szükség. Az évente 1,75 milliárd (napi 4,8 millió) köbméter földgáz szállítására alkalmas vezetéket 2010-ben adták át, a 47 kilométeres magyarországi szakasz megépítése körülbelül 33,3 millió euróba került az FGSZ Zrt.-nek, a magyar rendszer-üzemeltetőnek.

A vezeték 2010-es üzembe helyezése óta csak Romániába irányuló szállításokat végzett, miután azonban a román jogrendszer lehetőséget adott a kiszállításra, a két rendszer-üzemeltető idén július 1-jétől úgynevezett virtuális visszaszállítás szolgáltatást indított el Csanádpalotán − közölte a Napi Gazdasággal az FGSZ. A két vállalat tárgyalásokat folytat az − egyelőre − kis mennyiségre vonatkozó fizikai visszaszállítás lehetőségének megteremtésére a fejlesztés első fázisaként. Az év végére óránként 10−50 ezer köbméter kapacitással indulhat meg a beszállítás Magyarország irányába (a rendszerhasználók konkrét igényei alapján).

A fejlesztés második ütemében, 2016-tól óránként 200 ezer köbméter kapacitás állhat rendelkezésre, ami a magyar lakossági fogyasztás közel felét biztosíthatja. Az FGSZ és a román Transgaz közös fejlesztése révén Magyarország új gázforráshoz férhet hozzá, ami az FGSZ szerint az itthoni fogyasztók biztonságosabb és potenciálisan olcsóbb ellátásához is hozzájárulhat. A második ütem előtt egy úgynevezett open season eljárás keretében mérik majd fel a piaci igényeket, amit a pályázóknak a beruházás előtt szerződéssel is meg kell erősíteniük. A kapacitásértékesítési eljárás feltételeit jelenleg is egyeztetik a felek, jelenleg azonban nincs semmilyen, a szabályozó hatóságok és a tulajdonosok által jóváhagyott közös ütem- vagy menetterv, illetve beruházási elkötelezettség.

A román−magyar vezeték csőkapacitása lehetővé teszi akár évi 4,4 milliárd köbméter éves be- és kiszállítását − ez a volumen azonban további fejlesztéseket igényel mindkét oldalon. A kis mennyiségű, várhatóan az év végén induló fizikai visszaszállításhoz nincs szükség FGSZ-oldali beruházásra, a vonatkozó EU-s és magyar jogszabályok alapján allokálja a vállalat a rendszer kapacitásait (ahogy minden más hálózati ponton). Ennek megfelelően, aki ezen a ponton kapacitáshoz jut, az szállíthat be Magyarországra földgázt, és az adott szereplő korlátlan döntési joga, hogy a gázt Magyarországon vagy onnan kiszállítva külföldön értékesíti. Az FGSZ szerint az év végétől induló szállítás nem befolyásolja érdemben az orosz földgáz itthoni dominanciáját.