A szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet.

Magyarország cukormentes tortája pedig a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotása lett – jelentették be hétfőn az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke közölte, a 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny idei kiírásában újdonság volt, hogy egy hungarikumlistáról kötelezően ki kellett választani legalább egy alapanyagot.

Mivel érdemelte ki a megbecsültséget?

A Spicces füge respektus mundulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbab töretet is tartalmaz.

A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.

A torta nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ám a kész tortában nem marad alkohol.

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Betyáros málna elnevezésű kreáció lett, míg a harmadik helyen a Merengő, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.

Egy csepp fekete tea ihlette a cukorbetegeknek is ajánlott tortát

Nándori László, a Magyar Cukrász Ipartestület és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 12. alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke a Kikelet tortát méltatva közölte, hogy azt

a győztes cukrász egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

400 fokon elégették

A szervezők szerint ráadásul a torta a cukorbetegek számára is jó választás lehet, hiszen egy szelet édesség energiatartalma 236,8 kalória (kcal), szénhidrátértéke pedig 11,8 g.

A tortát a laboratóriumi vizsgálatok során kemencébe rakták, és teljesen elégették.

Így kapták meg a szervetlen anyagok mennyiségét. Kénsavban is felforralták, és az így a katalizátor jelenlétében több mint 400 fokon elroncsolt maradékot átdesztillálva mérték meg a fehérjetartalmat. A homokkal összekeverve, termosztátba helyezve a szárazanyag- és a víztartalmat ellenőrizték, sósavval roncsolva és szerves oldószerrel kioldva pedig a zsírtartalmat mérték meg.

A folyadék-kromatográffal történő vizsgálat során mérték meg a különböző cukrok és cukoralkoholok mennyiségét. Ennek köszönhetően állapítható meg teljes biztonsággal: a torta valóban hozzáadott cukor nélkül készült.

Kép: egycseppfigyelem.hu

 

  • A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök kézműves cukrászda cukrászainak Tökmag málna tortája,
  • míg a harmadik Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D kézműves cukrászda cukrászának Randevú nevű alkotása lett.

A torták minőségének védelme érdekében idén is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.

A díjazott tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, valamint országszerte több száz cukrászdában.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be. A két kategóriában meghirdetett verseny nyertese a Szent István-napi kenyerek közül a Heim Sütöde Bt. durumkenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett, sétáló sütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja lett.

Folytatódik az édes verseny: az Ország Tortája után készül Budapest Tortája

Június végéig lehet még nevezni a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára meghirdetett Budapest 150 Torta pályázatra, amelynek célja egy alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviselő ünnepi torta megalkotása. Bővebben >>>