Az elmúlt télen a kormányzati intézkedéseknek és a fogyasztók tudatos magatartásának köszönhetően kiegyensúlyozott volt az energiaellátás – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A kormány az energia-veszélyhelyzeti intézkedések részeként másfélszeresére, 1,9 milliárd köbméterre emelte a védett állami gáztartalék mennyiségét.

Tavasszal így a tavalyinál több mint kétszer magasabb szintről kezdődött meg a hazai gáztárolók feltöltése.

 

Kiderült, mire volt elég a magyar földgáztartalék

Március közepén több mint 45 százalékos volt a hazai földgáztárolók töltöttsége. Az enyhe tél miatt rendkívüli mértékben visszaesett a fogyasztás. Bővebben>>>

Tavalyelőtti szintre sikerült eltartalékolni

Mostanáig 3,9 milliárd köbméteres földgázkészletet tároltak be, ez megfelel a tavalyelőtti lakossági fogyasztásnak. A 2022-es mutatókhoz mérve még kedvezőbb a kép, a háztartások a múlt évben 3,4 milliárd köbmétert használtak fel.

 

  • 2022-ben összességében, a gazdaságot is beleértve mintegy 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás.
  • A mérséklődésben szerepet játszott az enyhe időjárás, de csak a megtakarítás kisebb hányada tudható be ennek.
  • A hőmérséklettel korrigált csökkenés hozzávetőleg 15 százalékos volt tavaly.

 

Az áprilisig tartó fűtési szezonban a megelőző azonos időszakhoz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott.

A gáztárolók aktuális töltöttsége a teljes éves felhasználás arányában Magyarországon 39 százalék, majdnem kétszerese a 22 százalékos uniós átlagnak.

A rezsivédelem a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is központi helyet kapott, miután sikerként könyvelték el, hogy a fogyasztási helyek több mint 80 százaléka a rezsivédett sáv alatti mennyiséget használt fel gázból.

 

 

 

Így alkalmazkodik a magyar: a rezsicsökkentés tartós spórolásra bírta a lakosságot

Magyarország energiaszámlája 2022-ben négyezer milliárd forinttal több, amire a fogyasztás csökkentése volt az egyik válasz. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a tudatos fogyasztás erősítette az ellátásbiztonságot. Bővebben>>>