Már zajlanak az M49-es gyorsforgalmi út M3-as autópálya és Ököritófülpös közötti szakaszának munkálatai. Az M49-es az M3-as autópálya és Csengeren át Szatmárnémeti közeli határátkelőhely között teremt új közlekedési kapcsolatot – írja a Magyar Építők.

Az útvonal első ütemben az M3-as autópályától Ököritófülpösig épül ki, majd a második ütemben a határmetszési pontig, Csengerig folytatódik. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. jogutódjaként) beruházásában megvalósuló kivitelezést a Duna Aszfalt Építő Zrt. végzi.

A projektben 28,15 kilométer hosszan épül ki a 2x2 forgalmi sávos úthálózat. A munka során – egyebek mellett − 4db külön szintű és 1 db ideiglenes végcsomópont, 22 hídműtárgyat, 1 komplex és 1 egyszerű pihenőhelyet alakítanak ki és kerékpárutat építenek 4 helyszínen. A Kraszna folyó mentén továbbá egy mobilgátat is telepítenek.

Az útvonal és a vasúti pályák találkozásában − a MÁV Zrt. 110-es számú Debrecen-Nyírbátor-Mátészalka, a 115-ös számú Országhatár-Ágerdőmajor-Mátészalka-Záhony és a 114-es számú Mátészalka-Csenger vasútvonalánál − külön szintű keresztezéseket alakítanak ki. Épül egy szintbeni vasúti átjáró a 114-es vasútvonalon, és átépítenek egy már meglévőt a 115-ös számú vasútvonalon. A közműkiváltások során a hírközlő-, a villamos-, a közvilágítási- és egyéb vezetékek munkálatai mellett a vasúti biztosítóberendezési és hírközlési kábelek átépítését is elvégzik.