Nem készítette el az augusztusi fogyasztás utáni szeptemberi gázszámlákat az MVM, ezért több száz budapesti társasházi lakásnak a szeptemberi és az októberi gázszámlákat egyben kell majd befizetnie – értesült a közös képviselőktől a 444. Feltéve, hogy a szolgáltató a szeptemberi fogyasztás utáni októberi gázszámlákat már sikeresen elkészíti, különben a lakóknak nem két, hanem három hónap gázdíját kell majd egyben kifizetniük.

„Tekintettel arra, hogy az MVM-től eddig a hónap közepéig általában megkaptuk a földgázszámlát, az ügyfélszolgálaton a mai napon érdeklődtem, hogy a szeptemberi gázdíj számlát (augusztus végi óraállás) mikor küldik. A válasz az volt, hogy annak ellenére, hogy a társasház főóra-állását augusztus végén leolvasták, a szeptemberi gázszámla még nem készült el, mert a rezsicsökkentés kivezetése miatti új számlázásukat készítették el és elsősorban az egyéni (saját gázórával rendelkező), lakossági fogyasztók kapták eddig meg a szeptemberi számlájukat, a társasházak még nem” – írta egy angyalföldi közös képviselő egy 72 lakásos, házközponti fűtéses, 2009-ben épült társasház lakóinak szeptember 27-én.

A közös képviselőnek az MVM-nél nem tudták megmondani, hogy még a szeptemberből hátralévő pár napban megkapják-e a gázszámlát, vagy átcsúszik a következő hónapra. Ez mostanra kiderült, a ház nem kapott számlát, ezért egyben kell a két hónap gázdíját befizetni októberben.

A ház tehát nem távfűtéses, hanem a két lépcsőházas társasháznak két kazánja van, és azzal fűtik a házat. Egy gázóra van, de minden lakás egyedi méréssel rendelkezik, ezért egyedi fogyasztás alapján szétosztják a lakók között a számlát. A számla nem tűnik nagy összegnek, de a 72 lakás közül közel 40-nek eleve tartozása van.

„A ház gázóráját tehát leolvassák, de számlát nem kapunk. Hat ilyen házat képviselek, ami 400 lakást jelent. Nem hiszem, hogy csak minket érintene ez a probléma” – mondta a lapnak a közös képviselő.  Ő is hallott már arról a trükkről, hogy a társasházakban minden sufnit, tárolót, irodát átminősítenek lakásnak, így pedig megnő a fogyasztható mennyiség. Szerinte a gázórát leolvasó emberek biztosan nem nézik meg, hogy valóban 70 lakás van-e egy adott házban, vagy igazából csak 65.

 

Nem csak a társasházi, a lakossági gázszámlákkal is volt probléma. A lakókhoz a napokban érkező  számlákat a havi nyugdíjak érkezése előtt öt nappal kellett volna befizetni. Az előző heti Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta: nem kell késedelmi kamatot fizetni a szeptemberi számlák után, elég október 15-én befizetni a csekkeket.