Minden háziorvos köteles ellátni az ellátási területén lakó, hozzá bejelentkezett és általa elfogadott biztosítottakat. A háziorvos ugyanakkor köteles ellátni a rendelési idejében hozzá forduló beteget, ha heveny megbetegedése vagy krónikus betegsége miatt ellátatlansága az egészséget károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezethet.

A szabad orvosválasztás a kiválasztott háziorvosnál történő jelentkezéssel veszi kezdetét. Ha a háziorvos a jelentkezést elfogadja, akkor az érintett TAJ-számát (Társadalombiztosítási Azonosító Jel) nyilvántartásba veszi és igazolást állít ki a részére arról, hogy háziorvosi ellátását vállalta. Az igazoláson fel kell tüntetni a háziorvos nevét, a háziorvosi szolgáltató rendelőjének címét és telefonszámát. A háziorvos ezzel párhuzamosan kiállítja a „Beteg törzskartonja” elnevezésű nyomtatványt.

Ugyanakkor az orvos a jelentkezést nem köteles elfogadni: elutasíthatja. Csak különösen indokolt esetben utasítható el annak a jelentkezése, akinek lakóhelye a háziorvos ellátási területén (körzetében) van - derül ki a DAS Jogvédelmi Biztosító összefoglalójából, amely arra is választ ad, hogy miként lehet lecserélni a háziorvost. 

Egyszer egy évben

Fontos tudni, hogy évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, illetve minden olyan esetben, amikor a választott háziorvos felkeresése akadályba ütközik. Évente egy alkalommal tehát meg sem kell indokolni a döntést, szabadon lehet választani másik háziorvost. 

Utóbbi esetben az átjelentkezéskor az átjelentkezést elfogadó háziorvos az érintett személy írásbeli hozzájárulásával átkéri az őt választó személy előző háziorvosától az egészségügyi törzskarton adattartalmát. A folyamat előnye, hogy a leváltani kívánt háziorvossal nem kell konfliktusba kerülnünk. Hiszen egészségügyi dokumentációkat a választott orvos kéri el. Az orvost váltó személyeknek csak annyi a dolga, hogy a választott háziorvosnál jelezzük igényünket.

Korlátok is vannak

A szabad háziorvos választás igazi korlátja a háziorvosok leterheltsége, hiszen több beteget nem fogadhatnak annál, mint amennyit biztonságosan el tudnak látni.

A jelentkezések elutasításának talán leggyakoribb oka az, hogy több beteget már nem tud vállalni a háziorvos, mivel a háziorvosi körzetek nagyok, az azon kívül lakók számára már nem marad szabad kapacitás.

Abban az esetben viszont, ha valaki nem elégedett a jelenlegi háziorvosával, mindenképpen járjon utána a lehetőségeknek és érdeklődjön a számunkra szimpatikus háziorvosoknál a kapacitásukról.