A város szociális ellátásokról és gyermekvédelmi támogatásokról szóló önkormányzati rendeletének egyhangú módosításával évente igényelhetnek nevelési támogatást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődés, óvodás vagy iskolás gyermeket nevelő családok.

A 10 ezer forintos juttatás feltétele, hogy az egy emberre jutó havi nettó jövedelem a gyermeküket egyedül nevelő szülők, illetve gyámok esetén ne haladja meg a 142 500, családok esetén pedig a 114 ezer forintot.

A nevelési támogatást idén az a mintegy 470 család is igényelheti, amely ezt 2022 októbere és 2023 februárja között egyszeri segítségként már megkapta.

Diákok és tanárok segítettek a nélkülöző rászorulókon

Szeptembertől egészen a tanév végéig több mint 22 ezer darab szendvicset, 950 kilogramm gyümölcsöt, péksüteményt és édességet osztottak a diákok a rászorulóknak a Budapest Bike Maffia szervezésében. Bővebben>>>

Nagyobb összeggel támogatják a családok rezsijét

rendeletmódosítás eredményeként bővül a lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásokhoz segítséget nyújtó lakhatási támogatás összege és a támogatottak köre is.

A jogosultsághoz szükséges jövedelemhatár az alábbiak szerint módosul:

 

  • az egyszemélyes háztartásoknál nettó 99 750-ről 142 500 forintra emelkedik,
  • a többszemélyes háztartásoknál fejenként 85 550-ról 114 ezer forintra nő.
  • A támogatás 62 700 forint alatti egy főre jutó nettó jövedelemnél havi 6 ezerről 7 ezer, e felett 4 ezerről 5 ezer forintra emelkedik.

 

Az önkormányzat idén 48 millió forintot csoportosít át a nevelési és a lakhatási támogatás fedezetére.

A témában készült előterjesztésben az olvasható, hogy a rendeletmódosítást „az elmúlt években bekövetkezett gazdasági változások” indokolják, a lépés eredményeként növelhető a baranyai vármegyeszékhely nehéz helyzetbe került lakosainak létbiztonsága.