Duplájára bővült az egymillió forint feletti négyzetméterárral büszkélkedő fővárosi kerületek köre. A budapesti kerületekben átlagosan 9 százalék körüli áremelkedést hozott az idei év, 11 kerületben mutatnak az adatok 10  százalék feletti drágulást és mindössze két kerületben, Csepelen és a IV. kerületben tapasztalt mérséklődést, illetve stagnálást a négyzetméterárak tekintetében a Duna House.

Elmaradni látszik az ingatlanpiac átalakulásával sokak által várt nagyobb mértékű árcsökkenés a fővárosban, ahol a 2023-as eladások alapján 11 kerületben tapasztalt 10 százalékos, vagy azt meghaladó átlagos négyzetméterár-emelkedést a tavalyi év átlagos áraihoz képest a Duna House. A budapesti kerületekben átlagosan 9 százalékkal lettek magasabbak a négyzetméterárak, mint 2022-ben. 

Duplájára emelkedett azoknak a fővárosi kerületeknek a száma, ahol az ingatlanok átlagos négyzetméterára meghaladta az egymillió forintot. A Duna House értékesítési adatai szerint 2022-ben még csupán két budai, az I. és a XII. kerület, valamint a szűk értelemben vett pesti belváros, vagyis az V. kerület tartozott a milliós kerületek közé, azonban 2023-ban újabb három területtel bővült a kör

– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Ezek a kerületek csatlakoztak a milliós klubhoz

Az idei év első öt hónapjának eladásai alapján újként csatlakozott a milliós kerületek közé a II. kerület, ahol több mint negyedével ugrott meg az ár a tavalyihoz képest. Így idén már több mint 1,2 millió forintot kell fizetnie annak, aki a II. kerületben szeretne letelepedni vagy ingatlanba fektetni. A legmagasabb négyzetméterárral rendelkező fővárosi kerületben az eladások fele 100 millió forint feletti értéket képviselt, így a II. kerületben ingatlanvásárlásra fordított összeg átlagosan a 120 millió forintot is meghaladta a 2023-as tranzakciók alapján.

A Duna House ügyfelei körében készült, budapesti kerületek népszerűségét vizsgáló felmérés rekordere, a XIII. kerület is csatlakozott a millió feletti átlagos négyzetméterárral büszkélkedő kerületek közé, ahol a 2022-ben mért átlagos árnál 4 százalékkal többért lehet lakáshoz jutni idén. A vevők átlagosan 55,5 millió forintért, megközelítőleg 55 négyzetméteres lakásokat vásároltak. 

Tavalyhoz képest mindössze 2 százalékkal lett költségesebb az otthonteremtés Újbudán, azonban a drágulás következtében itt is egymillió forint fölé szökött a négyzetméterár. A kerületet preferáló vásárlók átlagosan 63,3 millió forintot költöttek, 63 négyzetméteres lakásokra. 

A 2023-as adatokat tekintve, Csepel megelőzve a XX. kerületet, a legolcsóbb kerület lett idén a fővárosban. Aki csepeli otthont szeretne vásárolni 550 ezer Ft/m2 körül átlagárral kalkulálhat, az átlagos ingatlanra fordított összeg az idei adatok alapján egyébként kevéssel haladta meg a 31 millió forintot.