Lényegesen nagyobb volt a piaci lakáshitelek iránti kereslet a K&H-nál idén januárban, mint egy évvel ezelőtt. A befogadott lakáshitel-igénylések száma ötszörösére emelkedett – közölte a pénzintézet.

A korábbi visszafogott kereslet után 2024 első hónapja éles fordulatot hozott, jelentősen megugrott a lakáscélú hitelek iránti kereslet.

„Számítottunk az élénkülésre, de a januári adatok a vártnál is komolyabb keresletről tanúskodnak. Ez köszönhető részben annak, hogy az infláció lassulása miatt a reálbérek visszatértek a pozitív tartományba, emellett részben a jegybanki csökkentések és az önkéntes kamatplafon bevezetése miatt alacsonyabb kamatok eredményeként a háztartások egy része bátrabban vág bele nagyobb beruházásokba, például lakásvásárlásba” – értékelte az adatokat Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője.

Kiemelte: ezzel összefüggésben a korábbi bizonytalan gazdasági környezetben elhalasztott költözéseket pótolják egyes családok.

Több pénz is kell

A januárban befogadott lakáshitelek átlagos összege is meghaladja az egy évvel korábbit: 15 millió forintról 21 millió forintra, azaz 40 százalékkal emelkedett, háromnegyedüknél pedig a futamidő több mint 15 év.

Az idén elindított új állami lakástámogatási rendszer, a csok plusz keretében még viszonylag kevés igénylés érkezett a pénzintézethez, ami részben azzal magyarázható, hogy a kedvezményes kölcsönöknél a szigorú szabályok miatt a lehetséges igénylőknek sok igazolást kell beszerezniük.

„Azt egyelőre korai megmondani, hogy az év hátralévő részében mekkora lesz a kereslet a piaci és a támogatott lakáshitelek iránt, de nagy valószínűséggel a múlt évhez képest növekedni fog a kihelyezések összege” – tette hozzá Árva András.

A lakossági hitelkereslet egyébként már a múlt év második felében erősödött.

  • A K&H-nál a lakossági hitelállomány 4 százalékkal nőtt 2023-ban,
  • az összes lakossági hitelt nézve az új folyósításoknál 33 százalékos volt az éves csökkenés, ugyanakkor a második félévben 71 százalékos volt a többlet az elsőhöz képest.