A babaváró hitelt 2024-től már csak olyan párok igényelhetik, ahol a feleség életkora még nem haladja meg a 30 évet, míg idén 40 év a felső korhatár. Ezért, ha a feleség elmúlt 30 éves, akkor a babaváró csak idén lesz számukra igényelhető, míg a csok plusz 2024-től elérhető – figyelmeztet a Bankmonitor.

Az oldal szakértői szerint a házaspárok jelenleg nagy dilemmában lehetnek, amennyiben a feleség életkora 30-40 év közötti, ugyanis a két támogatást nem tudják egyszerre kihasználni. A probléma sokakat érinthet, mert a statisztikák alapján a babavárót igénylők nagyságrendileg kétharmadánál a feleség már idősebb volt 30 évesnél.

Nem kell azonban bármelyik támogatásról lemondani, hiszen a két kedvezményt nem kell feltétlenül egyszerre felvenni. A szabad célú babaváró hitel kihasználható még az idén, a lakáscélunkat ugyanakkor elhalaszthatjuk 2024-re, ezáltal az ahhoz szükséges csok plusz kedvezményt is megigényelhetjük jövőre – figyelmeztet a Bankmonitor.

Mennyit nyerhetünk a babaváró és a csok plusz szétválasztásával?

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül vizsgálták meg a lehetséges hatást. Egy 35 éves házaspár 60 millió forintért újépítésű lakást vásárolna, melyhez 15 millió forint önerővel rendelkeznek. A párnak van már egy gyermeke és szeretnének még egyet. A vásárláshoz ki szeretnék használni az elérhető támogatásokat, de még nem döntötték el, hogy idén vagy jövőre vásárolják meg a kiszemelt ingatlant.

A lehetőségek 2023-ban:

Az idei évben a két gyermek után 2,6 millió forint csok támogatást és 10 millió forint összegű, 3 százalékos kamatozású csok hitelt tudna igényelni a család. E mellé 2,85 millió forint adó-visszatérítési támogatás és 2,4 millió forint illetékmentesség is járna. A 10 millió forint babaváró hitelt is fel tudják venni még 2023-ban, ami mellé 19,5 millió forint piaci hitelre lenne szükségük a lakás megvásárlásához, aminek kamata jelenleg 7,5 százalék.

Kép: Economx / Hartl Nagy Tamás

20 éves futamidő választása esetén a hitel teljes induló törlesztőrészlete 258 ezer forint lenne, a két évtized alatt a teljes visszafizetendő összeg 59,8 millió forintra rúgna. (A teljes visszafizetésnél figyelembe veszik ekkor a második gyermekre járó 1 millió forint tartozáselengedést is.)

A lehetőségek 2024-ben:

A 2024-es vásárlás esetén a család 30 millió forint összegű, fix 3 százalékos kamatozású csok plusz kölcsönre lenne jogosult. E mellé még járna nekik a 2,4 millió forint illetékmentesség is. A csok pluszon felül 15 millió forint piaci lakáshitelre lenne szükség még a vásárláshoz, aminek kamata 7,5 százalék.

A második évtől a törlesztési kötelezettség 290 ezer fölé emelkedne. (A csok plusz kölcsön után az első évben csak kamatot kell fizetni, emiatt az induló törlesztő az összes kölcsönre csupán 196 ezer forint lenne.) Ez alapján két évtized alatt összesen 67,5 millió forintot kellene kifizetnie a családnak, ami 7,6 millió forinttal több annál, mintha idén vennék meg az ingatlant.

Egy alternatív megoldás:

Idén felveszi a család a babavárót, ám csak jövőre indítja a lakásvásárlást a csok plusz kihasználásával. Ebben az esetben a család jogosult lehetne a 10 millió forint babaváróra és a 30 millió forint csok plusz kölcsönre egyaránt, miközben a 2,4 millió forint illetékmentesség is megmaradna.

A vásárláshoz ekkor 5 millió forint összegű 7,5 százalékos kamatozású piaci hitelre lenne szükség. Az összes csok plusz hozzá piaci lakáshitel - törlesztőrészlet a második évtől 258 ezer forint lenne, míg az első évben havi 161 ezer forintot kellene fizetniük. Két évtized alatt a teljes visszafizetés itt 58,7 millió forintra rúgna. Ez a megbontás nagyságrendileg 1,1 millió forint előnyt jelent a 2023-as vásárláshoz képest.

Az új csokra pályázik? - Vigyázat, itt érheti csalódás

Amióta kiderült, hogy 2024-től indul a csok plusz támogatott hitelprogram, sokan igyekeznek megtudni, hogy ők vajon a szerencsés kedvezményezettek körébe tartoznak-e. A jövő januártól rajtoló csok plusszal a vállalt gyermekek után kaphatnak támogatást a családok: az új konstrukciót igénybe lehet venni, ha a család az első otthonát vásárolja meg, a már meglévőt bővíti, vagy új, nagyobb ingatlanba költözik. Ám nem minden arany, ami fénylik. Bővebben --->