Kimondta kedden a Kúria, hogy Kovács Béla, a Jobbik egykori európai parlamenti képviselője (a pártból a vádemeléskor már kilépett) kémkedett, ezért, valamint költségvetési csalás és magánokirat hamisítása miatt öt év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte, és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától - számolt be az ítéletről a Magyar Nemzet.

A lap szerint Kovács távolról, Moszkvából követte a kémkedési ügy végkifejletét, az ítélethirdetésen sem volt jelen.

A pártjában csak KGBélaként emlegetett politikust az Európai Unió kárára elkövetett költségvetési csalással és az EU intézményei elleni kémkedéssel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat szerint a képviselő 2012 és 2014 februárja között a budapesti nagykövetségükön fedésben dolgozó orosz katonai hírszerzőknek adott át információkat a többi között energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyar belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

Fokozott figyelem

A politikust 2020-ban első fokon a Budapest Környéki Törvényszéken bűncselekmény hiányában még felmentették a kémkedés vádja alól.

A fellebbviteli főügyészség szerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkos­szolgálat, hanem előkészületeket tett a kémkedésre. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla - 2021 júniusában- elmarasztalta Kovácsot, aki az ítéleti tényállás szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen. Ezért és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért az ítélőtábla két év szabadságvesztésre ítélte, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve. Harmadfokon a Kúria ma öt évre ítélte.