Több száz szemétszállító munkás - kukás - nem vette fel a munkát a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) Ecseri úti telephelyén. Arra hivatkoznak, hogy nagyon alacsonyak a bérek és kukásautók műszaki állapota sem felel meg a követelményeknek. A Blikk úgy tudja, hogy az újpalotai hulladéklerakó munkásai is visszatértek a telephelyre, miután megtudták, mi zajlik az Ecseri útnál.

 

 

 

Reagált az FKF

Ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben úgynevezett vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött - írta a Napi.hu-nak is elküldött közleményében az FKF sajtóosztálya. Mint írják: száz munkavállaló az egyik telephelyen nem vette fel a munkát, a dolgozók az első rezsiszámláik kézhez vételekor szembesültek azzal, hogy a főváros által adott januári 15 százalékos béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette. A Budapesti Közművek (BKM) ismeri és megérti a munkavállalók megélhetési problémáit, de mint írják a jogellenes vad sztrájkot nem tartják célravezetőnek. Ezért felkérték a munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. A BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre. A fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a BKM-hez. Már többször jelezték a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF-nek a tevékenysége finanszírozására.
A bérjegyzék szerint havonta nettó 220-240 ezer forintot keresünk,

mondta Csík Simon, hulladékrakodó. Hozzátette: nem igaz az a városi legenda, hogy havonta 400-500 ezer forintot keresnek és naponta ötezer forint borravalót kapnának.

Kedden a dolgozók meglepetéssel tapasztalták, hogy a munkáltató egy állománygyűlés keretében megosztotta a jövőbeli elképzeléseit a dolgozókkal- mondta Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Jelenleg az Ecseri útnál 300-an tüntetnek, szerdán pedig további három telephelyen sztrájkolnak majd a kukások.

Azon is kiakadtak a hulladékszállítók, hogy a cég ellenőröket vett fel, jórészt nyugdíjas rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival követik a kukásautókat és ellenőrizik, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, vagy sem.

Az ellenőrök 100-150 ezer forinttal többet keresnek, mint maguk a kukások. Szerintük az őket ellenőrzők 350-400 ezer nettó fizetést kapnak

- mondták a demonstrálók.

Az Ecseri útnál dolgozó kukások kedden és pénteken a XVII. kerületben, hétfőn, szerdán és csütörtökön Kőbányán szállítják el a szemetet. Amíg nem dolgoznak addig a katasztrófavédelem szállítja el a hulladékot az adott kerületekbe, de sok XVII. és VIII. kerületi ház előtt ott maradtak a teli kukák.

Ahhoz, hogy újra munkába álljanak bérmegállapodásra van szükség. A rakodómunkások bérkövetelése nettó 350 ezer forint, a sofőröké pedig nettó 400 ezer forint. 

Az élet alján vagyunk, megélhetési problémáink vannak, többségünk albérletben él, vagy hitele van

- mondta Herman Zoltán hulladéklerakó.

Király András szerint munkaerőhiánnyal küzdenek, a kukások osztott járatokon többletmunkát is vállalnak, de a díjazás nem egyenlő mértékű a többletmunkájukkal. A szakszervezeti vezető kiemelte: a menedzsmenttől várják a válaszokat a követeléseikre.