A Bloomberg Radio adásában pénteken beszélt Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapjának a kezelője. A 10 perces interjúban a guru megemlítette, hogy tegnap a befektetési bizottsági ülésen a magyar helyzet is előkerült, véleményük szerint a következő napok kritikusak lesznek, azonban szerintük közel a fordulat. Azért is keltette fel az ország a figyelmüket, mert mindenki a legrosszabbat mondja rólunk, és szeretnek olyan helyzetben bevásárolni, ha a körülmények igazán rosszak, hiszen ekkor benne van a levegőben a fordulat. A Portfolio piaci forrásokból úgy értesült, ma Bill Gross több munkatársával együtt is hazánkba látogatott, és beszélt az ÁKK vezetőivel is.

Gross arról is beszélt, hogy alapvetően a biztonságra törekszik ő is, és mivel Amerika a világgazdaságot tekintve relatíve jól áll, ezért ajánlja vásárlásra az amerikai kötvényeket, hiszen azok jelentik most a biztonságos menedéket.

Ezen felül a hosszú távú inflációkövető amerikai kötvényeket is ajánlja vételre, ahogy a jó minőségű vállalati, banki vagy önkormányzati kötvényeket. Korábban még Gross is az amerikai piac ellen fogadott és a fejlődő piacok mellett volt, viszont miután nem jött be a várakozása, ő is megváltoztatta a véleményét. Amint arról beszámoltunk, a 2011-es esztendő rosszul sikerült számára, hiszen hosszú idő után először tőkekiáramlást látott a legnagyobb alapja, a 244 milliárd dolláros Total Return Fund.

A Bloomberg riportere az interjú végén rákérdezett, hogy azon felül, hogy a potenciális termékek között a legkevésbé rosszat kell megvásárolni, tud-e még mondani érdekes lehetőséget, amit a piacon lát. Bill Gross meglepetésre épp Magyarországot emelte ki, mint elmondta, tegnap a befektetési bizottsági ülésen Mohamed El-Eriannal is beszéltek a magyar kötvényekről és a hazai helyzetről. Úgy látják, hogy most jó lehetőségek vannak a piacon, hiszen nagyon sok negatív hír hangzott el az országgal kapcsolatban, sokan menekültek a magyar kötvényektől.

Bill Gross véleménye azért is fontos, mert a világon mindenhol követik az ő tanácsait, a kötvénypiacon pedig kevés olyan guru van, aki ennyire tudná befolyásolni a dolgok állását. Egyelőre kérdéses, hogy tényleges vásárlásokra mikor szánja rá magát a Bill Gross által vezetett alap, az biztos, hogy az alacsony fejlett piaci hozamokat látva minden magas hozammal kecsegtető lehetőséget meg kell ragadniuk, ha a tavalyi fiaskót feledtetni akarják. Magyar szemmel hihetetlen összeg áll Bill Gross rendelkezésére, a világ legnagyobb kötvényalapját vezeti, amelyből csak egy töredéknyi befektetés is hatalmas segítséget jelentene ilyen ínséges időkben. Amint arról korábban beszámoltunk, a másik neves kötvénypiaci szakértő, Mark Möbius fémjelezte Templeton már tavaly bevásárolt a magyar állampapírokból, december elején adósságunk tizede volt nála.

Az utóbbi hónapokban látott hatalmas hozamemelkedés miatt azonban ezen papírokon jelentős, 15-20 százalékos (nem realizált) árfolyamveszteséget is elszenvedhettek, így mostanában igencsak kényelmetlenül érezheti magát az alapkezelő. Ennek oka az is, hogy egyes kötvénysorozatokban rendkívül nagy súlyt birtokol a Templeton, ezért nem racionális számára a kiszállás a piacból, mivel kérdéses, hogy találna-e, illetve ha igen, akkora mennyire nyomott árfolyam mellett, vevőket az eladásra kínált papírokra. Kedvező azonban, hogy legalább a dollár/forint keresztárfolyam számukra erősen kedvezőtlen változása nem aggasztja őket, mivel jórészt lefedezhették az állampapír-vásárlások mellett felvállalt devizaárfolyam-kockázatot.