Az italos palackok jövőre bevezetendő visszaváltási rendszerét a sajtóban némi egyszerűsítéssel a „kötelező” jelzővel szokás illetni, pedig a valóságban nem lesz kötelező visszavinni a gyűjtőhelyre a kiürült üvegeket, csak hát éppen sok pénzt bukik éves szinten, aki nem így tesz.

Jövőre ugyanis minden üveg, fém és műanyag palackos italtermék értékesítésekor darabonként 50 forint visszaváltási díjat kell fizetnie a vásárlónak, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot.

Minden, amit eddig nem tudott az új üvegvisszaváltási rendszerről

A jövő évtől indul a kötelező visszaváltási rendszer Magyarországon, amelynek értelmében betétdíjat kell fizetni a palackokért, üvegekért. Összefoglaltuk a szabály legfontosabb pontjait, és a felmerülő kérdéseket is megválaszoljuk.
A rengeteg hasznos tudnivalót ITT böngészheti.

Évi több tízezer forintot bukik, aki nem vált vissza

Az Európai Unió tagállamaiban az elmúlt mintegy két évtizedben két és félszeresére növekedett az évente gyártott PET-palackok száma, és egy 2019-es adat szerint 

EGY ÁTLAG EURÓPAI HETENTE MINDÖSSZE EGYETLEN NAPON NEM HASZNÁLT EL EGY ILYEN EGYSZER HASZNÁLATOS CSOMAGOLÁST, VAGYIS HAT NAPON IGEN.

Ha ebből indulunk ki, akkor fejenként és évente 288 darab PET-palackról beszélünk, és ez a mennyiség jövőre 14 400 forintot ér majd, illetve személyenként ekkora anyagi veszteséget jelent, ha az ember nem él a visszaváltás lehetőségével. És akkor még csak a műanyag palackokról beszéltünk, a többi italos üvegről, dobozról nem esett szó.

A szelektív gyűjtés nem ismeretlen Magyarországon

A bevezetendő új rendszerről a magyar lakosság többsége hallott már, és tervezi is visszaváltani a palackokat, de cserébe elvárja, hogy ezt kényelmesen tehesse meg – derül ki a Reacty Digital kutatásából.

A felnőtt magyar népesség többsége, 87 százaléka ugyanis fontosnak tartja a környezetvédelmet, és saját bevallása szerint 83 százalék elkülönítve gyűjt legalább egyféle hulladéktípust a vegyes hulladéktól. A hulladékot szelektíven gyűjtő magyarok saját bevallásuk szerint elsősorban környezetvédelmi szempontok miatt szelektálnak, tízből kilencen jelezték ezt. A szelektálók harmada csupán megszokásból tesz így, míg ötödüket a társadalmi nyomásnak való megfelelés motiválja. 

Kép: Reacty Digital

Tagadhatatlan kényelmetlenségek

Akik jelenleg nem szokták visszaváltani az üvegeket, azok részben az információhiányra, részben a kényelmetlenségre hivatkoznak. A válaszadók fele nem tudja, hol található a legközelebbi visszaváltó pont, ötödének pedig túl messze van az általuk ismert legközelebbi visszaváltóhely. 

A VISSZAJELZÉSEK SZERINT SOKAK SZÁMÁRA GONDOT OKOZNAK A VISSZAVÁLTÓ AUTOMATÁK ÜZEMHIBÁI,

és az, hogy sok üzlet csak az általuk árusított termékek üvegeit fogadja el vissza.

Fél évet késlekedik a visszaváltási rendszer tényleges bevezetése

A gyártók a rendszer bevezetésére fél év türelmi időt kapnak, azonban számos kérdés tisztázatlan.
A problémákról ITT írtunk.

Az új betétdíjas rendszer fogadtatása

A lakosság 84 százaléka hallott arról, hogy 2024-ben Magyarországon is bevezetik a belföldön forgalomba hozott betétdíjas termékek kötelező visszaváltási rendszerét

A LAKOSSÁG MAJDNEM FELE, 45 SZÁZALÉKA A LAKÓHELYE KÖZVETLEN KÖRNYEZETÉBEN, 40 SZÁZALÉKA KÉNYELMES SÉTATÁVOLSÁGON BELÜL VÁLTANÁ CSAK VISSZA AZ ÜVEGEKET, NAGYOBB TÁVOLSÁG ESETÉN INKÁBB A VEGYES HULLADÉKBA DOBNÁK AZT.

A visszafizetés elvárt módja

A visszaváltásért járó elérhető opciók közül a lakosság harmada az utalványt részesítené előnyben, amit a visszaváltás helyszínén lehet készpénzre váltani vagy beszámítani a vásárlás összegébe, de a többség – a lakosság fele – a készpénzes visszatérítést fogadná szívesebben.

Megjelenhetnek a hajléktalanok

Az új visszaváltási rendszert legalább hallomásból ismerők háromnegyede hasznos és környezetbarát intézkedésnek tartja azt. Felük érzi hatékonynak, de ugyan ennyien kételkednek is abban, hogy a rendszer hatására az emberek tudatosabban fogják-e kezelni a hulladékgyűjtést. A többnyire pozitív megítélés ellenére azonban háromból ketten úgy vélekednek, hogy az intézkedések inkább csak hosszútávon fognak hatni, és a lakosságnak időre lesz szüksége ahhoz, hogy megszokja az új rendszert. 

MINDEZEK MELLETT FÉLELEM VAN AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY A BOLTOKBAN MEGJELENNEK MAJD A HAJLÉKTALANOK, AKIK AZ UTCÁRÓL ÖSSZEGYŰJTÖTT ÜVEGEKET AKARJÁK VISSZAVÁLTANI.

A palackvisszaváltási rendszer bevezetésével kapcsolatban azonban összességében pozitív a hozzáállás, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson.