A kötelező visszaváltási rendszer (DRS) rendelete szerint visszaváltási díjas terméknek számítanak a fogyasztásra kész és a koncentrátum italtermékek palack vagy doboz formájú csomagolása, amennyiben annak alapanyaga műanyag, fém vagy üveg, űrtartalma pedig 0,1 liternél több, de 3 liternél kevesebb. Azok a gyártók, akik 5000 darabnál kevesebb terméket hoznak forgalomba, azok felmentést kapnak a rendszer bevezetése alól.

A nem újrahasználható termékek visszaváltási díja 50 forint lesz, ennyit kapunk vissza a pénzünkből, ha visszaváltjuk.

Az újrahasználható termékek esetén a visszaváltás díját a gyártó határozza meg, ahogy az önkéntesen visszaváltási díjas termékek esetében is.

Az Andersen Adótanácsadó Zrt. közleménye szerint azonban számos kérdés és probléma merül fel a szabályozás kapcsán. Megjegyzik, hogy a szolgáltatási és a csatlakozási díjak mértéke nem ismert, ezért a gyártók nehezen tudnak kalkulálni a jövő évtől forgalmazandó termékek regisztrációjával, sőt, ez akár kockázatos vállalkozás is lehet.

Mindez pedig azért is problémás, mert a kötelezően visszaváltási díjas termékeket november 15-ig, azaz alig egy héten belül kell a gyártóknak regisztrálniuk. Ezen felül öt éven át csatlakozási díjat is fizetniük kell, a DRS szolgáltatási díján felül.

A fenti információ hiányában a társaság szerint az sem kiszámítható, hogy a DRS-díjak magasabbak lesznek-e az EPR díjaknál.

Azt sem tudni a rendelet alapján, hogy a visszaváltási rendszer bevezetésének hatása a még nem ismert szolgáltatási és csatlakozási díjakkal együtt hogyan fog a termékek árában megjelenni.

A rendelet szerint az új rendszer átmeneti időszaka 2024. június 30-ig tart majd, ezután már csak a DRS rendszerbe tartozó termékek kerülhetnek forgalomba. Ezután azonban a közlemény szerint komoly kockázata lehet annak, hogy átmenetileg nem lesznek elérhetők bizonyos termékek, amennyiben a regisztrációs folyamatok elhúzódnak.

Ezért ebben az időszakban előfordulhat, hogy ugyanazok a termékek különböző árakon lesznek elérhetők, mivel a visszaváltási díj miatt drágábbak lesznek az újonnan csomagolt termékek.

A társaság közleménye szerint az a kérdés is felmerül, hogy a rendszerért felelős MOHU-t mekkora terhelés éri majd a gyártók részéről, és képes lesz-e tartani a regisztrációs eljárás tekintetében a 45 napos válaszadási, elbírálási határidőt.

A társaság szerint a rendelet nem tér ki arra, hogy lesz-e egyszerűsített nyilvántartási vagy díjátalányfizetési lehetőség az EPR-rendszerhez hasonlóan, ami nagy könnyebbséget jelentene a gyártóknak és a forgalmazóknak.

Üvegvisszaváltási kisokos: nehéz helyzetbe kerülhet közel 800 ezer magyar

A jövő évtől itthon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, amelynek értelmében 50 forintos betétdíjat kell fizetni. Összefoglaltunk mindent, amit tudni érdemes az új szabályról. Mutatjuk, hogy melyik boltokban fog működni a rendszer. Az ezer fős lakosság alatti településeken élőknek valószínűleg meg sem éri leadni a palackokat.
Bővebben--->