Európában a harmadik hullám leszálló szakában vagyunk, eredményes küzdelem folyik köszönhetően elsősorban a védőoltásoknak - kezdte a tájékoztatót Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A vakcinaigazolványok esetleges késlekedésével kapcsolatban elmondta, nagy „hajrá időszakokban” esetleg késhet a védőoltás beadásának rögzítése. Ha problémák merülnének fel az igazolványokkal, akkor az érintett az ügyfélkapun keresztül keresse meg a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés menüpontot, ahol elektronikus űrlapon jelentheti ezt. Személyesen, időpontfoglalás után a kormányhivatalok ügyfélszolgálati pontjain is van lehetőség ügyintézésre.

Müller szerint a védőoltásokból most már Magyarországon is rendelkezésre áll az a mennyiség, ami lehetővé teszi, hogy egyenként mindenkit védetté tegyünk a fertőzéssel, illetve a súlyos, szövődményes lefolyással szemben. A héten minden típus rendelkezésre áll, minden regisztrált személy előtt nyitva van a lehetőség az oltásra. Jelenleg erre a hétre, szerdáig lehet időpontot foglalni Sinopharm vakcinára.

A tisztifőorvos elmondta, a héten számos vakcinaszállítmány érkezett és még érkezik:

  • 480 ezer Szputnyik V,  ebből 200 ezer első komponens, 280 ezer adag második komponensű oltóanyag
  • 355 680 adag Pfizer
  • 19 200 AstraZeneca már itt van, további 324 ezer adag még érkezik a héten.

Müller Cecília szavai szerint elérkezünk ahhoz az időponthoz, amikor bárki számára elérhető Magyarországon az oltás, most már csak rajtunk múlik, hogy felvegyük.

Keddi statisztika

1253 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 772 707 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 183 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 984 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 491 620 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 254 103 főre csökkent. 6360 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 753-an vannak lélegeztetőgépen.

A járványügyi adatok továbbra is kedvezően alakulnak. Az elmúlt 16. héten az előző héthez képest 35 százalékkal, közel 10 ezer fővel csökkent az új fertőzöttek száma. A 16. héten az összes új beteg közel 23 százaléka 40-49 éves, 17 százaléka 50-59 éves, 16 százaléka 30-39 éves, 12-12  százaléka pedig 20-29 éves és 60-69 éves. Az új fertőzöttek 13 százaléka fővárosi, 12 százaléka Pest megyei, 7-7-7 százaléka pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Baranya megyei - részletezte az adatokat Müller Cecília.

A legnagyobb arányban, 48 százalékkal, Vas megyében csökkent a pozitív személyek száma, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 44 százalékkal, Komárom-Esztergomban 42 százalékkal mérséklődött a 16 héten a 15 héthez képest.

Müller Cecília, arra kért mindenkit, hogy aki a második oltásra kap behívót, feltétlenül jelenjen meg, a második adagnak a védettség időtartama szempontjából van különösen jelentősége.

Magyarországon nem volt még példa a vakcinák keverésére, ezt a módszert kutatók vizsgálják és kísérleti stádiumban van. Az sem kaphat másféle oltást másodikként, akit elsőnek az AstraZeneca vakcinájával oltottak.

- hangsúlyozta.

A magyar mintákban még nem találtak indiai mutánst.