A nyitásnak gazdasági, politikai és egyéb okai is vannak, ez nem virológiai kérdés – hangsúlyozza Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem tudósa abban az interjúban, amit az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének podcastje, a Kommcast adott le. Az immunológus professzor szerint arra, ami most történik, elég nyomós érv, hogy az emberek pszichésen már nagyon rosszul tűrték a bezártságot - olvasható a portál szemléjében.

“Attól félek, hogy ennek meglesz természetesen a következménye, de hát reméljük, hogy nem lesz nagyon súlyos” – tette hozzá a szakember.

Aki megkapta már év elején a két Pfizer-oltást, már nem fertőzhető és nem lehet fertőző, de ez egyelőre nem egy jellemző állapot az ország 10 millió lakosára nézve, ami már gondot jelenthet.

Duda Ernő szerint gazdasági-politikai és nem tudományos álláspont az a kijelentés, hogy ne válogassunk a vakcinák között.

“Mindenki, akinek egy egészen minimális fogalma van a vakcinák működéséről, az tudja, hogy óriási különbség van a különféle vakcinák között, hogy milyen korcsoportoknál, milyen embercsoportoknál milyen védettséget képes az egyik vagy a másik kialakítani” – mondta Duda Ernő, hangsúlyozva, hogy “olyan vakcina nincs, amelyik mindenkiben tökéletesen működne”.

A professzor a műsorban többek között elmondja, hogy miért van az, hogy más-más országokban más-más vakcinákkal oltanak, szabad-e egy embernek két különböző vakcinát beadni és milyen beadási rend mellett vállalnak felelősséget a gyártók az oltások hatékonyságára.

Válaszol arra a kérdésre is, hogy hogyan kezelték a kormányok a járványt a világban, illetve miért vitte fel a számokat idén tavasszal a brit mutáns és az indiai variáns.

Elmondja azt is, visszatérhet-e valaha az élet a régi kerékvágásba.

A teljes műsor itt hallható.