1. Hallottam, hogy a Covid-19 vakcina csökkentheti a nők termékenységét. Igaz ez?

Nem. Valójában számos bizonyíték tanúsítja, hogy a Covid-19 vakcinák nem csökkentik a termékenységet. Bár a várandósokat nem vették be a kísérletek első körébe (ez a bevett eljárásrend), és a résztvevőket arra kérték, hogy kerüljék a teherbeesést, ennek ellenére számos ember véletlenül teherbe esett.

A véletlen terhesség az oltott és a nem oltott csoportokban is egyformán következett be, ami azt mutatja, hogy az oltások nem akadályozták meg a terhesség kialakulását. A várandós embereket szorosan figyelemmel kísérték, és köreikben az általánoshoz mérten vár terhességet figyeltek meg.

Az általános bevezetést követően további adatokat lehetett gyűjteni a vakcinák emberi termékenységre gyakorolt hatásáról. In vitro fertilizációs pácienseknél tett megfigyelések során a Covid-19 elleni oltás nem befolyásolta a petefészek működését, a petesejt minőségét, a megtermékenyítést vagy a klinikai terhességi arányt.

A tágabb lakosság körében az USA-ban csaknem 5000 ember jelentett be oltás utáni terhességet a CDC-nek (Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) 2021. március végéig. 2021. május 8-ig az USA-ban több mint 1000 olyan ember jelentette, terhességét a nyolc legnagyobb egészségügyi szolgáltató egyikének akik két vakcinadózison túl vannak. Ontarióban csaknem 500 ember jelentett be oltást követő terhességet 2021 májusának végéig.

A vakcina úgy működik, hogy hatására a szervezetünk többek közt ún. antitesteket termel, melyek a később bejutó vírus tüskefehérjéjét képesek megkötni. Ez megakadályozza, hogy a vírus megfertőzze sejtjeinket. Az az állítás, miszerint a vakcina csökkentheti a termékenységet, abból az elképzelésből származik, hogy a méhlepényben vannak olyan fehérjék, amelyek némileg hasonlítanak a tüskefehérjéhez, így az azt blokkoló antitestek is kötődhetnek a méhlepényhez. De a vírusos és a méhlepény -fehérjék koránt sem nem eléggé hasonlítanak ahhoz, hogy ez megtörténhessen, továbbá a célzott laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy ez a helyzet.

Ha a tüskefehérje elleni antitestek problémákat okoznának a méhlepényben, akkor azt várnánk, hogy vetélést tapasztalunk a terheseknél, akik megfertőződtek magával a vírussal, ezt nem látjuk. 

2. Nem vagyok terhes, de később szeretnék gyermeket. Kaphatok védőoltást?

Nincs bizonyíték arra, hogy a vakcina csökkentené a későbbi teherbeesés esélyeit, és az Egyesült Királyságban a Royal College of Obstetricians and Gynecologists szerint „a gyermeket tervező nőknek nem kell elkerülniük a teherbeesést az oltás után”. Így az ebben a helyzetben lévő emberek számára nincs ok arra, hogy ne kapják meg a vakcinát.

3. Hallottam, hogy a Covid19 vakcina csökkentheti a férfiak termékenységét. Igaz ez?

Nem. Idáig három vizsgálatot végeztek, amelyek a spermiumok minőségét vizsgálták a vakcinázás előtt és után. A vakcinázás nem befolyásolja a spermiumok számát vagy minőségét. Itt és itt elolvashatja az in vitro megtermékenyítésben résztvevő páciensekkel végzett tanulmányokat, és egy olyan, önkéntesekkel végzett tanulmányt, akik nem in vitro megtermékenyítés kapcsán vizsgáltak.

A férfiak termékenységével kapcsolatban számos tanulmány megállapította, hogy a Covid-19 fertőzés önmagában csökkenti a spermiumok minőségét. ((a virus által haszhnált ACE2 receptorok a szervezetünkben szerteágazó helyeken megtalálhatóak, az erek falaitól, számos szerven át a herékig. Így a vírusfertőzésnél, melynek során a kórokozó úgymond szabadon garázdálkodik a szervezetben, könnyen eljut ezekre a helyekre, ahol a sok receptor miatt könnyen replikálódik és szerteágazó káros hatásokat fejthet ki.))

4. Terhes vagyok. Kapjam meg a védőoltást, ha felajánlják nekem? Milyen kockázatokkal jár a Covid elkapása terhesség alatt?

Vannak kockázatok a COVID19 elkapásával kapcsolatban, különösen a terhesség második felében. A várandós Covid-19 betegek nagyobb valószínűséggel szorulnak intenzív ellátásra, mint a nem várandós covidosok ((ezek való életből származó megfigyelési adatok, így kellően megbízhatóak és jól mutatják a kockázat realitását))

A koraszülés és a halvaszületés a normálisnál gyakoribb a várandós Covid-19 -es betegeknél, és gyermekeik nagyobb valószínűséggel kerülnek be az újszülött osztályra is. 

5. A vakcina megakadályozza, hogy terhes emberek elkapják a Covidot?

Két izraeli tanulmány megvizsgálta, hogy a Covid-19 elleni védőoltások mennyire hatékonyak a fertőzés megelőzésében kifejezetten terhesség alatt. Mindketten azt találták, hogy a Covid-vakcinák terhesség alatti hatékonysága hasonló a szélesebb lakosság körében kifejtett hatékonyságukhoz.

A vakcinák nagyon jól védenek a közepes és súlyos betegségek ellen is. Az Egyesült Királyságban 2021 februárja és júliusa között senkit sem vittek kórházba, aki terhes volt, és mindkét adagot megkapta, négy várandós kismamát azonban igen, akik csupán egy adagot kaptak és 738 kismamát, akik nem kapták meg a vakcinát.

6. Átjuthat a COVID vakcina a méhlepényen?

Nem. A vakcinát kapott édesanyák gyermekei nem rendelkeznek tüskefehérje elleni IgM-vel, ami azt jelzi, hogy maguk a vakcinák  alkotóelemei nem jutnak át a méhlepényen. Az erre vonatkozó adatokat itt és itt láthatja, a tanulmányok értelmezésének magyarázatával itt. A vakcinázás továbbá nem jár semmilyen placenta elváltozással (ez azt jelenti, hogy a vakcinában lévő komponensek, ahogy egyébként a vakcinák működéséből adódóan várjuk is, a vírussal ellentétben nem indulnak a szervezetben “körútra”, így a témánál maradva és az eredmények által alátámasztva nem jutnak át a méhlepényen).

7. Biztonságos a Covid oltás terhesség alatt?

Igen. Az Egyesült Államokban az új Covid-19 vakcinák biztonságosságát számos módon ellenőrzik. Ezek egyike a V-safe nevű aktív felügyeleti program. A V-safe embereket toboroz oltáskor, és aktívan nyomon követi eredményeiket. A V-Safe terhességi monitorozó program 3958 résztvevőt regisztrált 2020. december 14. és 2021. február 28. között. Március 30-ig 827-en fejezték be terhességüket, ebből 712-en egészségesen születtek.

A születéskor jelentkező nemkívánatos események aránya ugyanaz volt azoknál, akik a terhesség alatt Covid-19 -oltást kaptak, mint az általános (nem oltott) terhes populációban. Ugyanebben a csoportban végzett nyomon követési vizsgálat, amely azon 2456 ember eredményeit vizsgálta, akiket a terhesség 20. hete előtt oltottak be, és további 20 hétig követték őket, nem tárt fel megnövekedett vetélési kockázatot az oltást követően.

Egy ontariói tanulmányban 30 892 terhesség ideje alatt oltott személy vonatkozó adatait tartalmazó adatbázis elemzéséből megállapították, hogy tanulmány idejéig megszületett 3236 gyermek között nem volt nagyobb a halvaszülés kockázata, a koraszülés kockázata vagy a gyermekek korukhoz képest viszonyított fejlettségi állapota. Erről bővebben itt olvashat. Egy kisebb tanulmány, amely 390 izraeli terhes személy nyilvántartását használta, a követési időszakban született 57 gyermek ugyanezen megállapításra jutott.

További három tanulmány összehasonlította a vakcinázott emberektől született csecsemők születéskori eredményeit a nem vakcináltakéval. Nem találtak megnövekedett kockázatot vagy utalást bármely káros következményre. A három közül egy vizsgálta a vetélési arányokat, de nem talált az oltással összefüggésben megnövekedett vetélési kockázatot.

Egy tanulmány, amely 105 446 terhességet vizsgált az Egyesült Államokban a Vakcinabiztonsági Datalink rendszerben, megállapította, hogy a vetélést elszenvedő személyek vetélése nem köthető a Covid vakcináláshoz (28 napos időablakban vizsgálták).

Az USA rendelkezik egy VAERS nevű passzív monitoring programmal is. Ez olyan információkat gyűjt, amelyeket az orvosok, a betegek vagy családtagjaik jelentenek. 2021. május 28 -ig az Egyesült Államokban több mint 121 000 terhes kapta meg a Pfizer, a Moderna vagy a Janssen oltást. 1299 bejelentés érkezett ezeknek az embereknek a nemkívánatos eseményeiről, amelyek többsége enyhe mellékhatás volt, amelyekről már tudjuk, hogy gyakoriak az oltást kapó embereknél (ez azt jelenti, hogy nincs a várandósoknál kifejezetten jelentkező oltási reakció, ugyan úgy reagálnak mint az általános populáció – oltási reakciók gyakorisága és erőssége tekintetében).

Ami a terhességre jellemző problémákat illeti, május 28-ig több mint 121 000 ember között 330 vetélést, 46 koraszülést, 28 terhességi toxémiát vagy méhen belüli növekedési problémát és 19 halvaszületést jelentettek. Ez összhangban van ezeknek az eseményeknek a normális előfordulási gyakoriságával (ha nem lenne, és a vakcináltak körében gyakoribb lenne az jelezné, hogy lehetséges összefüggés áll fenn. Erre azonban sem ebben, sem más tanulmányokban nincs utalás).

Szakmai interjúk és megállapítások a vakcináció és terhesség viszonyáról. Biztonságos és jótékony a vakcinák általi vírus elleni védelem, mind az anya mind a gyermek szempontjából.

A Covid-19 vakcinák terhesség alatti biztonságára vonatkozó passzív felügyelet útján gyűjtött Egyesült Királyság adatai összhangban vannak az amerikai adatokkal, és nincs jele annak, hogy káros hatások gyakrabban fordulnának elő, mint az általános várandós (tehát a vakcinát nem kapók körében) populációban. A jelentéseket rendszeresen frissítik.

Augusztus 16-án - ekkor 55 000 várandós embert oltottak be az Egyesült Királyságban - a MHRA közleményt adott ki: „a jelentések alapján nincs olyan eredmény, amely azt sugallná, hogy az Egyesült Királyságban használt Covid-19 vakcinák bármelyike vagy bármilyen reakció ezeknek a vakcináknak a használata során növelné a vetélés vagy halvaszülés kockázatát. A jelentések alapján nincs olyan adat, amely arra utalna, hogy az Egyesült Királyságban használt Covid-19 vakcinák bármelyike növelné a veleszületett rendellenességek vagy születési szövődmények kockázatát.” 

8. A védőoltás terhesség alatt nyújt -e védelmet a babámnak a Covid ellen, miután megszületett?

Jelenleg számos jelentésünkből kiderül, hogy a védő antitestek (IgG), amelyeket a szervezet az oltás után termel, átjutnak a méhlepényen (figyelem, ezek nem a vakcina alkotóelemei, hanem a szervezetünk saját termékei, kifejezetten a vírus elleni védelemre termelődnek).

Azon kutatások alapján, amelyek kimutatták, hogy a szamárköhögés és az influenza elleni védőoltás megkapása a terhesség alatt megvédi az újszülötteket a betegségektől, azt várjuk, hogy a Covid-19 esetében is hasonlóan működik majd, bár további kutatások folynak ennek alátámasztására.

9. Ajánlott a Covid vakcina terhesség alatt?

Az Egyesült Királyságban a Royal College of Obstetricians and Gynaecologists azt mondja, hogy terhesség alatt ajánlott a Covid elleni védőoltás. Az Egyesült Királyságban azonban jelenleg nem élveznek prioritást a várandósok az oltás szempontjából.

Néhány más országban, például az USA -ban, a várandósok prioritást élveznek a vakcinálásban a fertőzés megnövekedett kockázata miatt. (Ez országonként eltérő eljárásrendbe tartozik, a nagy országok adatai alapján a helyi hatóságok hoznak aktuális döntéseket. Hazánkban 2021. március óta kapható a várandósok számára a vakcina).

10. Szoptatok. Megkapjam a védőoltást, ha felajánlják?

Nincs ismert kockázat a nem élő vakcinák szoptatás közben történő beadásával kapcsolatban (jelenleg az elérhető Covid-19 vakcinák mindegyike nem-élő vírust tartalmazó vakcina), és nem jelentek meg ezek biztonságát megkérdőjelező eredmények a szoptató emberekben vagy csecsemőikben. Az Egyesült Királyságban a Royal College of Obstetricians and Gynecologists ajánlja a vakcinát a szoptató embereknek.

Szeptember 2-án az MHRA közleményt adott ki az Egyesült Királyság oltóanyag-biztonsági felügyelete alapján: „Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a Covid-19 elleni védőoltás a szoptatás során kárt okozna a szoptatott gyermekeknek, vagy befolyásolná a szoptatási képességet.”

Két tanulmány, az mRNS vakcinák mRNS-ét, annak jelenlétét vizsgálta az anyatejben, nem igazolták, hogy ez átjutna. Egy újabb tanulmány, amely először a tejből származó mRNS -t koncentrálta, képes volt kimutatni azt, rendkívül alacsony mennyiségben (2 egység a milliárdból) 10 tejdonorból háromnál (az mRNS molekula önmagában is természetes anyagnak számít, a tanulmány is hangsúlyozza, hogy teljes mértékben ajánlott a szoptatás folytatása ugyanis ez a jelenség nem rejt kockázatot. Amennyiben bármilyen hatást ki tudna fejteni így az mRNS, a vakcinákat is szájon át adhatnánk. A mennyiség pedig extrém alacsony, melynek biológiai relevanciája abszolút elhanyagolható).

Számos tanulmány kimutatta, hogy a védelmet nyújtó ellenanyagok (antitestek) nagy koncentrációban jutnak be az anyatejbe.  Bizonyítékok vannak arra is, hogy a Covid-19 -re reagáló T -sejtek bejutnak az anyatejbe. Ezek az antitestek és T -sejtek várhatóan némi védelmet nyújtanak a babának a Covid-19 ellen, bár további kutatások folynak ennek kiderítésére.

A megállapítások, kutatások forrásai Kemenesi eredeti posztjában megtalálhatók.