Minden gabonakivitelt még pénteken betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta árutőzsdei áremelkedések miatt - mondta Nagy István agrárminiszter az RTL Híradónak. Erről kormányrendeletet adnak ki. A háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett.

Emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog. A miniszter szerint a kormánynak áprilisban döntenie kell az élelmiszerárstop meghosszabbításáról, mert a nélkül május 1-je után egy liter étolaj akár 1000 forintig drágulhat.

Ukrajna a világ vezető napraforgó-termelője, napraforgó-étolaj tekintetében pedig a világ legnagyobb exportőre. Körülbelül éves szinten 6 millió tonna étolajat exportál, amelynek mintegy a fele az Európai Unióba érkezik be. Az ország emellett a világ harmadik legnagyobb és Európa vezető kukoricatermelője - egyedül adja a világtermelés csaknem 10 százalékát - írta meg lapunk szerdán. Magyarország évente több százezer tonnát importál.

Mindkét termény esetében jelentős Európa függősége az ukrán kínálattól, ezzel együtt a világpiacon is jelentős árbefolyásoló hatással bír a háborúba sodródott ország kivitele - magyarázta Raskó György agrárközgazdász. Mivel az ukrajnai kikötőket - amelyek közül a odesszai számít a legfontosabbnak - az orosz csapatok szétlőtték, óriási tételek ragadtak bent.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.