Itt az újabb rendkívüli intézkedés: tilos kivinni tűzifát az országból című közleményben jelentette be Nagy István agrárminiszter augusztus 9-én, hogy „a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is.”

A hírt a magyar sajtó nagy része, nagyjából szó szerint, hasonló címmel átvette. Az Átlátszó most utánajárt: az augusztus 9-én elfogadott kormányrendelet egyrészt nem tiltotta meg a tűzifa kivitelét Magyarországról, másrészt a lap által kikért, illetve a KSH-tól letöltött adatok szerint sincs szó az kivitel tilalmáról, hiszen

a kormányrendelet elfogadása óta is zajlik a faanyagok exportja, az illetékes hivatalok tudtával

A szóban forgó kormányrendelet azt mondja ki, hogy a tűzifa, faforgács, fűrészpor, fahulladék, brikett és pellet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) történő bejelentést követően értékesíthető külföldre, illetve vihető ki az országból 2022. augusztus 9-étől.

NÉBIH a bejelentést továbbítja az Agrárminisztérium részére, amely megvizsgálja, hogy veszélyezteti-e a közellátást vagy jelent-e kockázatot az energiaellátás-biztonságára nézve a fa külföldre történő kivitele.

Amennyiben a minisztérium úgy ítéli meg, hogy igen, akkor az államnak elővásárlási joga van az adott faanyagra valamelyik állami erdészeten keresztül.

Ha a minisztérium szerint a kivitel nem veszélyezteti a magyarországi energiaellátást, akkor az állam lemond az elővásárlási jogáról, és megtörténhet az export.

Vagyis nem automatikusan tilos a kivitel, hanem be kell jelenteni, az Agárminisztérium pedig bizonyos, egyelőre sajnos nem ismert feltételek esetén korlátozhatja azt.

A lap megkérdezte a NÉBIH-et és az Agrárminisztériumot, hogy a „kiviteli tilalom” bevezetése óta mennyi bejelentés érkezett a hatósághoz és ebből mennyit nyilvánított ellátásbiztonságilag veszélyesnek a minisztérium, azaz mennyi tűzifa-exportot nem engedélyezett. A NÉBIH-től december 21-én kapott adattáblázat alapján elvégzett összesítés szerint

kb. 89850 tonna faanyag kivitelére irányuló bejelentés érkezett a NÉBIH-hez a kormányrendelet augusztusi kihirdetése óta

 

Az Agrárminisztérium  tájékoztatása szerint „a közérdekű adatigénylés időpontjáig, - 2022. november 21. napjáig -nem volt olyan bejelentés, amely tekintetében az Agrárminisztérium megállapította volna, hogy a tűzifa külföldre történő értékesítése, illetve kivitele kockázatot jelentene az energiaellátás-biztonságra.”

Vagyis az Agrárminisztérium engedélyezte a bejelentett mennyiségek kivitelét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes, termékszintű külkereskedelmi forgalmi adatai szerint a rendelet bevezetése utáni hónapokban, azaz augusztusban, szeptemberben és októberben, rendre 4009, 5109 és 4860 tonna faanyag kivitele történt meg Magyarországról.

Ezekkel a mennyiségekkel együtt 2022 első tíz hónapjában nagyságrendileg hasonló mennyiségű faanyagot exportált hazánk, mint 2021-ben.

A KSH adatai szerint a kivitt tűzifa több mint fele Ausztriába kerül, emellett még Olaszország, Szlovákia és Szlovénia a jelentősebb célországok. Szintén a KSH adatai szerint átlagosan 60 százalékkal drágult a tűzifa Magyarországon egy év alatt, 2021 novemberéről 2022 novemberére.