Harminc fok feletti héségben megváltoznak a vásárlási szokások. A hőség miatt eleve kevesebbet vásárolunk, aminek a beszerzését lehet, azt elhalasztjuk, a vásárlások időpontja pedig a reggeli és az esti órákra tolódik - derül ki a Blokkk.com friss bejegyzéséből.
Persze, a nyári étkek, innivalók sokkal jobban fogynak, fagyiból, jégkrémből, ásványvízből, üdítőből, sörből, napolajból, gumimatracból, fürdőruhából, ventilátorból és klímából is sokkal többet vásárolunk.
Kapcsolódó
A hőségben jobban kell figyelni
A hőségben azonban vannak dolgok, amelyekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Ilyen például a hűtőpult, hiszen a legkényesebb kérdés a hűtést igénylő élelmiszerek tárolási hőmérséklete. Az első, hogy nézzünk a lábunk elé. Víztócsa esetén ne is közelítsünk a hűtőpult felé, mert ott valami baj van. De az sem túl biztató, ha a hűtő alján látunk vizet állni - hívja fel a figyelmet a szakblog.
Hőmérőt nyilván nem visz magával a vásárló, de tapintással azért érezhető, hogy például a tejfölös doboz hőmérséklete alacsonyabb-e a boltinál - annak legalább valamennyire hűvösebbnek kell lennie. Az nem mentség, hogy nemrégiben rakták a hűtőbe, hiszen ha közben felmelegedett a tejfölös doboz, az azt jelenti, hogy hosszabb ideig nem tették a hűtőbe.
További árulkodó jel lehet, ha a például vaj megpuhult a hűtőben. Ott nem nagyon megy a hűtés.
Mi a helyzet a zökdségekkel?
A fagyasztóban kerülni kell a jégkristályos csomagolást. A mirelit zacskóban a darabos, vagy darabolt zöldség, burgonya összeragadhat, ha megszakad a hűtési lánc - például sokáig nem rakták a fagyasztóba, ott állt az eladótérben, majd hirtelenjében mégis bepakolták, vagy éppen rossz volt a fagyasztó, olvadozni kezdett.
Ezeket a termékeket visszafagyasztani otthon is tilos, a hűtési lánc pedig hazáig tart, tehát otthon sem szerencsés hagyni olvadni a mirelit árut, ha nem főzzük, sütjük meg azonnal. Egyébként pedig otthon is ügyelni kell a helyes tárolásra, ami hűtőben volt a boltban, azt otthon is oda kell tenni, és nem árt a hűtőszekrény hőmérséklet szabályzójára figyelni - hívja fel a figyelmet a szakblog.
Az élelmiszerek többségén feltüntetik, hogy hűvös helyen kell tárolni, ami általában 25 fokos felső határt jelent. Ha nagy a meleg a boltban is, vagy a napon felejtették áruátvétel közben, az ha maradandó károsodást nem is, de némi mellékízt okozhat. A puha csokoládé sem szerencsés választás.
Gyakran látni, hogy a zöldség-, gyümölcsféleségeket vízpermettel frissítik a boltban, a raktárban, hogy ne száradjon, fonnyadjon olyan gyorsan. Azért a friss az jobb, amit még nem kell locsolgatni - jegyzi meg a Blokkk.com.
Figyelni kell a lejáratra is
Hőségben a szokásosnál jobban kell figyelni a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési határidőkre is. A különféle vegyiáruk sem szeretik a hőséget.
Hazafelé igyekezni kell, akár autóval, akár gyalog mentünk bevásárolni. Autóban élelmiszert hagyni nem túl jó ötlet.
DeGiro
A hihetetlenül alacsony tarifák és az elégedett ügyfelek véleményei révén a DEGIRO a leggyorsabban növekvő bróker Európában. Regisztráljon, és fektessen be a DEGIRO biztonsági struktúráján keresztül.
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!
Legolvasottabb

Kitört a rakétapánik: háborúba rántja a németeket az új kancellár?

Donald Trump meglépte, amit Orbán Viktor megjósolt

Drágább lesz a bécsi kirándulás, ráadásul nagyítóval kell keresni az olcsó szállásokat

Ez vár a magyar betegekre: Takács Péter összefoglalta, hogy mire kell számítani

Szívbillentyűcsere egyetlen tűszúrással

A tanárok és orvosok hamarosan eltűnhetnek – a mesterséges intelligencia veszi át a helyüket?

Ez sok beteget érint - Változás jön a gyógyszeres dobozokban

Amerikai tragédia: elfordulnak az utazók a világ legkedveltebb célpontjától

Egynapos turisták lephetik el a Balatont
