A friss adatok szerint októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben – a tavaly októberi alacsony bázis eredményeként – 11,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző évihez viszonyítva.

Így 2021. január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Idén októberben az előző évihez viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,0 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,7 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 6,3 százalékkal bővült. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 17, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 16, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 9,9, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 7,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,0 százalékkal emelkedett. A forgalom volumene 8,3 százalékkal kisebb lett a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

 Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 12 százalékkal tovább bővült.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 11,5 százalékkal növekedett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,2 százalékkal csökkentek.

A hónapban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1278 milliárd forint volt.