Európa dél-keleti részén épül a kínai hídfő. Ez Magyarországot nehogy közelebb vinné az Európai Unió szívéhez, hanem egyenesen eltávolítja onnan. ám Orbán Viktor már egyáltalán nem törődik ezzel – mondja Marcin Zaborowski, a GLOBSEC atlantista think-thank elemzője a Wirtualna Polskának adott interjújában, visszatekintve Hszi Csin-ping kínai elnök látogatására. 

A lap emlékeztet: a Kínai Népköztársaság vezetője múlt vasárnap kezdte meg ötnapos európai körútját. Ez az első látogatása az öreg kontinensen 2019 óta. Járt Franciaországban, Szerbiában és persze Magyarországon, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt.

Zaborowski, aki a Lengyel Nemzetközi Ügyek Intézetének korábbi igazgatója is volt azt mondta, hogy Orbán tárgyalásainak a vége nyilván az lesz, hogy pénzt fog kapni olyan beruházásokra, amelyek munkahelyeket biztosítanak.  A szakértő ugyanakkor rámutat:

ezek igen alacsony hozzáadott értékű munkafolyamatok lesznek, ez nem fogja előbbre léptetni Magyarországot a fejlesztésbe vagy kutatásba intenzíven befektető országok tabelláján.

Leginkább újabb gyártósorok létesülnek és a hozzájuk kapcsolódó vasútvonalak. Legfeljebb arra lesz jó, hogy Magyarország tovább erősítse azt a képet az unióban és a NATO-n belül, hogy tekintélyelvű álamok kijárója. 

„Orbán nem csak az EU-val, hanem az USA-val is konfliktusba kerülhet”

– Nemrég részt vettem egy konferencián Budapesten. Látszott, hogy a magyar tisztségviselőknek ki volt már adva ukázba, hogy Magyarország ellen fog majd mindenfajta Pekingre irányuló nyomásgyakorlásnak - mondta Zaborowski. 

Csakhogy ezzel szerinte Orbán Viktor nemcsak az Európai Unióval, hanem végül az Egyesült Államokkal is konfliktusba kerülhet.

- Ez gondot okozhat Orbánnak. Európai viszonylatban még megúszhatja. Ám van egy fontos geostratégiai barátja Donald Trump, aki viszont hírhedten Kína-ellenes. Innentől pedig ez a magyar miniszterelnök személyes problémája lesz – jegyzi meg.

Arra a kérdésre, hogy a Európai Unió tehet-e ez ellen valamit, az elemző azt mondja, szerinte nem sokat. Az amerikaiak azonban raportra hívhatják – teszi hozzá.

Az Egyesült Államok lerántotta a leplet: Kína milliárdokkal tömi Európát


Annak ellenére, hogy a nyugat-európai államok rendszerint elítélik Kína politikáját, sok milliárd forint értékben fogadnak be kínai forrásokat. >>>