Oroszország ártani fog Európának, és nem fog megelégedni azzal, ha megszerzi Ukrajna területének egy részét - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő a Die Presse című osztrák napilapnak

A hvg.hu által szemlézett interjúban arról is beszélt, nem ért egyet Orbánnal, illetve Ficóval és Pellegrinivel abban, hogy simán békét lehetne hirdetni a háborúban.

– Ha ugyanis elfogadjuk Moszkva feltételeit, akkor az azt jelenti, hogy egész Ukrajna orosz ellenőrzés alatt marad - mondja a cseh elnök. Szerinte ebből az következne, hogy leváltanák a demokratikusan megválasztott ukrán kormányt és a Kreml vazallusával cserélnék fel.

Petr Pavel szerint rengeteg, főleg gazdasági érdek köti össze Magyarországot és Oroszországot, és

amíg nem megy az új paksi erőmű, addig aligha képzelhető el, hogy Orbán Viktor élesen elítélje a Kreml politikáját.

Az egykori tábornok, aki volt a NATO Katonai Bizottságának elnöke elmondta, hogy Ukrajna csupán az egyik kérdés, amelyik megosztja a visegrádi közösséget.

Az elnök arról beszélt, hogy hosszabb konfrontáció kezdődik Európa és Oroszország között, és ez nem feltétlenül katonai jellegű szembenállás lesz.

A Szovjetunió birodalmi nagyságát akarják helyreállítani, beleértve az akkori befolyási övezetüket is, és ezt nagyon nyíltan ki is mondják. Ezért ezt komolyan kell vennünk. Fel kell készülnünk arra, hogy Oroszország nem lesz békés partnerünk

 - fogalmazott Pavel. Hozzátette: Moszkva máris számos európai országban "romboló erőként" tűnt fel, és igyekezett propagandát és égbekiáltó hazugságokat terjeszteni.

A cseh államfő szerint amikor Oroszország konstruktívan viselkedik, akkor Európának is hasonlóan kell tennie. Azonban ha Oroszország az érdekeinket sérti, akkor fel kell lépnünk ellene, máskülönben az életmódunk, az értékeink kerülnek veszélybe - mondta, kiemelve, hogy szerinte Oroszország nem törekszik az együttműködésre Európával, és saját magát olyan szuperhatalomnak tekinti, amelynek joga van diktálni a játékszabályokat.

Ha Európának ezen a részén fenn akarjuk tartani a biztonságot és a jólétet, akkor egyértelmű határokat kell szabnunk Oroszországnak. Ha ezt elmulasztjuk, az komoly bonyodalmakhoz vezethet a jövőben

 - vélekedett Petr Pavel.

Elmondta azt is, hogy úgy nem lehet békét teremteni, ha elfogadják Oroszország követeléseit. A cseh államfő arra még lát némi esélyt, hogy Moszkva belátja, nem tud katonai győzelmet aratni Ukrajnában, és akkor megindulhatnak a diplomáciai egyeztetések ahelyett, hogy értelmetlenül pazarolnák tovább az erőforrásokat és az emberéleteket. Pavel ugyanakkor azt valószínűtlennek tartotta, hogy Ukrajna a belátható jövőben visszaszerezheti összes eddig elveszített területét.

A cseh elnök szerint senki nem vitathatja, hogy Ukrajnának a jövőben a NATO-ban van a helye, de világossá kell tenni Moszkva számára, hogy ez rá nem jelent közvetlen fenyegetést.

Szó sincs sorkatonaságról, de összeírnák, kire lehet számítani

Petr Pavel cseh köztársasági elnök előtte vezérkari főnök volt, nem csoda, hogy szorgalmazza. >>>